Kisebb lehet a makói földgázkincs

Vágólapra másolva!
A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. csökkentette előrejelzését a Magyarországon, Makó térségében kitermelhető földgáz mennyiségére.
Vágólapra másolva!

A legjobb esetben, azaz 50 százalékos termelési eséllyel számolva a cég most 43,9 billió köbláb (1,2431 billió köbméter) kitermelésére számít. A korábbi becslés 54,9 billió köblábra szólt. A becslések a kitermelés lehetőségére szólnak, a kitermelés gazdaságosságát nem mérték.

Az új becslés a független RPS Scotia földtani kutató cég felmérése alapján készült - közölték a Falconnál. A felmérést az RPS Scotia március 31-én zárta. Sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható - mondta Áldott Zoltán, a Mol kutatási-termelési ügyvezető igazgatója április közepén.

A Falcon Oil & Gas Ltd. és magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj és Gázkutató Kft. április 10-én fejlesztési és kitermelési megállapodást kötött az amerikai Exxon Mobil olajtársasághoz tartozó Esso Exploration International Ltd.-vel. A megállapodás a Falcon makói kitermelési engedélyes területének 75 százalékára vonatkozik. A meghatározott terület meg nem osztott 33 százaléka a Falconé marad, 67 százaléka az Exxon Mobilé, a területet ezentúl az Exxon Mobil üzemelteti - közölték a Falconnál.

A Falcon 25 millió dollárért vált meg részesedésétől, az Exxon Mobil elsőre 50 millió dollár értékű munkaprogramot vállalt. Ha ez sikeres lesz, és tovább lépnek a következő fázisba, az Exxon Mobil további 50 millió dollárt fizet a Falconnak, és 100 millió dolláros további munkát vállal.

Az Exxon Mobil kikötötte a jogot, hogy a részesedése felét átadja a Mol Nyrt.-nek. Ennek megfelelően a Mol április 11-én megszerezte az ExxonMobil részesedésének 50 százalékát. Ezzel együtt a Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) egyszersmind megállapodást írt alá közös kutatási program indításáról a Mol Makói árokban lévő 106. és 107. kutatási blokkjaiban. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek abban, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből.