Csökkent az Agrana profitja

Vágólapra másolva!
Magyar Cukor Zrt. anyavállalata, az osztrák Agrana cukoripari és gyümölcsfeldolgozó csoport szerdán 63,8 millió eurós adózott eredményt jelentett a februárral végződött üzleti évéről, 10,3 százalékkal kevesebbet az előző évi 71,1 milliónál. Az előző üzleti évben 10 százalékkal nőtt a profit. A most végződött pénzügyi évben a visszaesést az átszervezés és a megnövekedett működőtőke finanszírozásának költsége okozta.  
Vágólapra másolva!

A cukorrészlegnek továbbra sem ment túl jól, az új EU-rendtartás miatt keletkezett árveszteség miatt, de a többi, jóelőre elgondolt új tevékenység - a gyümölcsfeldolgozás és a bioetanol - ellensúlyozta ezt a visszaesést. A gyümölcsipari bevétel második éve meghaladta a cukoriparit. A gyümölcsfeldolgozás hozta a bevétel 45 százalékát, a cukor a 40 százalékát, a keményítő a 15 százalékát. Terv szerint az idén már 75-25 százalékra módosul az arány a speciális készítmények, a keményítő és a gyümölcssűrítmények javára.

2005. decemberben az Agrana befejezte a francia Financiére Atys AS - a világ vezető gyümölcsfeldolgozója - felvásárlását: a francia cég utolsó 37,5 százalékának megvétele után az Agrana száz százalékos tulajdonos. Az Atys évi forgalma 450 millió euró. Az Agranába olvasztották a német DSF gyümölcs-előkészítő céget is.

Az Agrana üzemi eredménye - az energia és a nyersanyagok drágulásától fékezetten - 4,1 százalékkal 111,4 millió euróra nőtt 107 millióról, a keményítőnek és a gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően.

A bevétel 1,25 százalékkal 1,892 milliárd euróra fogyatkozott 1,916 milliárdról, de a visszaesésnek csak elszámolási oka volt az új gyümölcsrészleg csoportmérlegbe való korábbi bevonása miatt - enélkül a bevétel ténylegesen 6 százalékkal nőtt.

A német Südzucker 44,9 százalékos érdekeltségébe tartozó osztrák Agranáé Magyarországon a Magyar Cukor Zrt., a HUNGRANA Kft., az AGRANA Juice Hungaria Kft., az AGRANA Magyarország Értékesítési Kft. és az INSTANTINA Hungaria is.

Tavaly novemberben biogázt termelő üzemet avattak a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában, ott cukorrépaszelet hasznosítanak.

Ugyanakkor közölték, hogy a Magyar Cukor Zrt. magyarországi termelését a megnövelt kapacitású kaposvári cukorgyárba vonják össze, és várhatóan megszüntetik a gyártást a petőházi gyárban. A cég közleménye szerint cukorgyártási kvótájuk harmadát visszaadják.

Idén kora tavasszal a Magyar Cukor Zrt. jelezte, hogy kevés a Magyarországon termelt cukorrépa, ezért újsághirdetésekben toboroz cukorrépa-termelőket a Magyar Cukor Zrt., hogy teljesíteni tudja idei cukorgyártási kvótáját. A vállalat mintegy 100 ezer tonna cukrot gyártana ez év őszén, az idei feldolgozási, azaz kampány időszakban. Ehhez 700 ezer tonna cukorrépára van szüksége.

Új helyzet az EU cukorpiacán

A termelési kedv megcsappanásának hátterében az Európai Unió cukorpiaci szabályozásának reformja húzódik meg, amely - a jobbára exportált cukorfelesleg lecsapolásának érdekében - megváltást fizet a cukortermeléssel felhagyó gyáraknak illetve a nekik beszállító cukorrépa-termelőknek.

A Magyar Cukor Zrt. szerint a cél európai szinten összességében 6 millió tonna cukorhoz kapcsolódó kvóta visszaadása volt. Ebből a társaság információi szerint már 4,8 millió tonna már realizálódott is. Az említettek mellett idén nagy problémát jelent még az is, hogy a többi szántóföldi termény is drágult, ami fokozott jövedelem-elvárásokat támaszt a cukorrépával szemben is.

A mezőgazdasági termelők idén tonnánként 6,60 euró uniós és 4 euró kormányzati támogatásra is számíthatnak, amelyek az alap-átvételi árral és a prémiumokkal együtt tonnánként 42,50 euró jövedelmet biztosítanak a gazdaságoknak, mondták a Magyar Cukornál márciusban.