Alapítvány is fejleszti a vállalkozásokat

Vágólapra másolva!
A nyíregyházi PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány eddig mintegy 2 500 kis- és középvállalkozás fejlesztéséhez, közel négymilliárd forinttal járult hozzá Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az 1992-től mikrohitel programokat működtető szerveződés ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az alapítvány közreműködésével 2472 vállalkozó jutott hozzá kedvező kamatozású kölcsönhöz, együttesen 3 milliárd 901 millió forint összegben - mondta Kovács István. Az országos és helyi mikrohitel alapokból 2426 ügyfél kapott beruházáshoz, vagy forgóeszköz-finanszírozáshoz pénzt, csaknem 3,5 milliárd forint összegben. A többiek a Mikrohitel Plusz Alap forrásából részesültek, több, mint 400 millió forintot vehettek fel. Kovács István kiemelte: a PRIMOM Alapítvány pályázat alapján most bekapcsolódott az Új Magyarország Mikrohitel Programba is, s első lépésként 600 millió forint keret áll rendelkezésére, amit saját forrásaival 750 millióra egészített ki.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a kölcsönt 6,5 százalékos kedvezményes kamattal juttatják el a szabolcsi vállalkozásokhoz, amely magába foglalja a hitelgarancia díjat is, így kevesebb fedezetre van szükségük az igénylőknek. Emellett semmilyen más díjat nem számítanak fel, sőt ingyenes tanácsadással is segítik a vállalkozásokat, hogy hozzájáruljanak a halmozottan hátrányos helyzetű térség kis cégeinek megerősödéséhez, versenyképességük biztosításához.

A non-profit alapon működő alapítvány az Új Magyarország Mikrohitel Program mellett természetesen a korábbi hitelezést is folytatja. A helyi és az országos mikrohitel alapból 6,3-6,3 millió forintot, a Mikrohitel Plusz Alapból pedig 1 és 15 millió forint között, 8 százalékos kedvezményes kamattal kérhetnek kölcsönt a vállalkozások.

A mikrohitelekhez 2007-től a Michelin Development Kht. kamattámogatása is igényelhető az alapítványnál, a világhírű francia gumipari vállalkozás, amelynek Nyíregyházán gyára működik, 50 százalékos mértékű segítséget ad, illetve készfizető kezességet vállal azoknak a vállalkozásoknak, amelyek új munkahelyet teremtenek a térségben.