Csökkenthető a kínai infláció

Vágólapra másolva!
Egyes elemzők bizonyos élelmiszerek árának csökkenéséhez kapcsolva az árszint-emelkedés ütem további lassulására számítanak Kínában: egyes zöldségfélék ára ugyanis jelentősen, esetenként mintegy 50 százalékkal mérséklődött a múlt hónapban a tavaly ilyenkorihoz képest. Ezzel együtt is azonban 8 százalék körül marad az éves fogyasztói áremelkedési ütem az áprilisban a majdan kiadásra kerülő adatok szerint - vélik, de ez már jóval kedvezőbb a február 8,7 százaléknál és a márciusi 8,3 százaléknál is.
Vágólapra másolva!

Az infláció ezen üteme felvetné a központi bank kamatemelésének szükségességét, de az elemzők szerint a bank ilyen lépésekhez nem folyamodik, mert nem szeretne a gazdaságnövekedés ritmusában a nagyobb ingadozásokat okozni, így más lépésekkel, például likviditáscsökkenéssel igyekszik hatni a gazdasági-pénzügyi helyzetre az országban.

Kínában a kormányzat az idei évre 4,8 százalékos inflációt vár, amit elemzői vélemény szerint meglehetősen nehéz lesz elérni, az inflációs nyomás ugyanis nem csökken. Miközben vannak termékek, melyek ára lefelé mozog már, egészében gyorsan drágulnak az élelmiszerek, például a sertéshús egy évvel ezelőtti árát több mint 60 százalékkal haladja meg. A sertéshús-fronton a helyzet nem változhat, mivel a kemény télnek az állatok milliói estek áldozatul. Emellett egyes áruk, például az energiahordozók nemzetközi árszintje is elszaladt az utóbbi hónapokban, ami a kínai árellenőrzési rendszert komoly próbára teszi. Nem különben a gabonaféleségek árainak gyors növekedése.

Egy kínai illetékes szerint azonban a kormányzat 4,8 százalékos idei infláció célszáma azt is jelenti, hogy tenni kíván a drágulás hathatós megfékezéséért.