Sok gondot találtak a fogyasztóvédők a majálison

Vágólapra másolva!
A fogyasztóvédők több mint száz helyen ellenőriztek csütörtökön a fővárosban és az ország nagyobb városaiban lévő majálisokon, pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt szereztek - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója csütörtökön, a városligeti majálison tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. Az ellenőrzések 60 százalékánál találtak hiányosságot, a körülmények mérlegelését követően a fogyasztóvédők 5 millió forint bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

A részletekről szólva Wittich Tamás elmondta: pozitív tapasztalat volt, hogy próbavásárlás során mindössze egy esetben károsították meg a fogyasztót, bár ennek sem kellene megtörténnie. Egy terméknél sem találtak lejárt minőségű árut, illetve a mutatványos eszközök sem jelentettek veszélyt a gyermekek biztonságára.

A negatívumok között említette a főigazgató, hogy egymillió forint értékű áru eredetét nem tudták igazolni az eladók. Találtak tavaly betiltott gyermekjátékot, ennek árusítását azonnal megtiltották. Az ellenőrzések 20 százalékán hiányos volt az árfeltüntetés, illetve 20 százaléknál nem adtak nyugtát.

Wittich Tamás elmondta, hogy az idén először települt ki a hatóság a városligeti majálisra. A hatóság sátránál napszemüveget vizsgáltak be ingyen. A száz bevizsgált napszemüvegből mindössze kettő nem felelt meg a követelményeknek.