A végére fordult pirosba a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Kedden a New York-i tőzsde Dow Jones ipari átlagindexe ugyan a nap vége felé kevéssel emelkedett, de a napot végül 0,31 százalékos csökkenéssel 12832,18 ponton zárta. A Nasdaq composite index viszont kijött veszteségéből, bár a nap végére ez mindössze 1,70 pontnyi erősödést jelentett a hétfői záráshoz képest, elérve a 2426,10 pontot.
Vágólapra másolva!

A napot a Conference Board süllyedő bizalmi indexe, illetve a dollár erősödése határozta meg. Az amerikai valuta euróban 1,5564 volt tőzsdezáráskor, több mint három hete nem állt ilyen magasan a jegyzése. A dollár 103,99-104,00 jent ért a tőzsdei kereskedés végén. Az arany unciája 871,60-90 dollárra olcsóbbodott ez időre.

A DJIA veszteségét részben a Merck gyógyszeripari részvény nagy, 10 százalékos árfolyamzuhanása, részben, az erős dollárhoz kapcsolódóan, a nyersanyagipari részvények lejtmenete okozta. A piacon a Fed döntésével kapcsolatos várakozás is uralkodott.

Már három órával zárás előtt a New York-i tőzsde vezető részvénymutatója 0,3 százalékos(bő 40 pontos), a technológiai részvények Nasdaq piacának fő indexe pedig 0,4 százalékos(csaknem 10 pontos) veszteségben volt. Az euró jegyzése 1,5581 dollárnál tartott ekkor, az olaj árának lemorzsolódása meghaladta a 3 dollárt.

Az amerikai részvénypiacoknak nem tett jót, hogy a nap során a fogyasztói bizalomról kiadott index áprilisról romlást jelzett. Már veszteséggel nyitott a Wall Street: a DJIA mutató 23,85 ponttal, a Nasdaq piac összetett mutatója 6,77 ponttal csökkent a nyitáskor. A mutatókat elsősorban a vállalati hírek mozgatták.