Eshet az ipari fémek ára

Vágólapra másolva!
A sokáig tartó emelkedés után ellentétes folyamatok indulhatnak meg a fémpiacon: ismét eshet a réz, az ón és az arany ára - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Hétfői emelkedése után kedden a vörös tartományba fordult a réz a londoni fémtőzsdén (LME) - írja a Bloomberg. Eliane Tanne, a Credit Suisse árupiaci elemzője hétfőn a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy pozitívak a kilátások az ipari fémet illetően, mivel a termeléskiesések és az alacsony raktári tartalékok miatt az árfolyamot elsősorban a kínálati oldal diktálja. Kedden azonban már visszavonulóban voltak az árak, Londonban a réz három hónapos határidős ára tonnánként 8593 dollár körül mozgott. Közben a fémből rendelkezésre álló világszintű raktárkészletek tavaly október óta nem látott szintre, a globális szükségletek 3,3 napnyi mennyiségére süllyedtek.

Az ón is mintegy 12 százalékos esés elé nézhet az LME-n rövid távon, mivel az április végi rekordár elérése folytán a legnagyobb vásárló, Kína júniustól nettó exportőrré válhat. Ez főként amiatt következhet be, hogy a helyi és a globális árak közti különbség inkább a tengerentúli exportnak kedvez és ezt még az sem gátolja majd igazán, hogy az ország január elseje óta 10 százalékos kiviteli illetéket vezetett be a fémre, hogy csökkentse a rekordszintű külkereskedelmi aktívumot és az energiaintenzív iparágak kapacitásfeleslegét. A visszaeső kínai kereslet miatt a 23 700 dolláros jelenlegi tonnánkénti határidős ár rövid távon 21 000 dollárra mérséklődhet - vélik elemzők.

Kedden az arany is esni kezdett, nem utolsósorban a Fed szerdai döntésére vonatkozó várakozások folytán erősödő dollár hatására, de visszavonulóban volt a nikkel, az alumínium, a cink és az ólom is - írja a Napi Gazdaság.