BG ajánlat az Originre

Vágólapra másolva!
A brit BG Group Plc. 12,1 milliárd dolláros ajánlatot tett Ausztrália második legnagyobb energiakereskedőjére, az Origin Energy Ltd.-re szerdán, mivel célja, hogy a csendes-óceáni térségben meghatározó szereplővé váljon - áll a www.reuters.com internetes oldalon.
Vágólapra másolva!

A bejelentést követően az Origin részvényei majdnem 40 százalékot emelkedtek.

A 86,5 milliárd dollár piaci értékű BG a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított gázzal kereskedő cége, és már régóta tervezi a terjeszkedést a pacifikus régióban, mert ott a jövőben a cseppfolyósított gáz iránti kereslet megugrására lehet számítani.

A BG és partnere, a Queensland Gas Co Ltd. 8 milliárd ausztrál dollár értékben építenének gázvezetéket, hogy a 3-4 millió tonna körüli éves forgalmi gladstone-i gáztüzelésű Queensland erőművet ellássák.

A BG januárban 664 millió ausztrál dollárt fizetett a Queensland 10 százaléknyi részvénycsomagjáért, hogy a szénalapú metángáz-üzlet részese lehessen.

A BG tervezett ajánlatát az Origin fontolóra veszi, hiszen a részvényenkénti 14,7 dolláros vételár a 10,47 dolláros árfolyamhoz képest 40,4 százalékos árfolyamemelkedést jelentene.