Otthagyhatja Lengyelországot az IKEA

Vágólapra másolva!
Egy jogi abszurdum vagy az új lengyel kormány feledékenysége miatt 1,6 milliárd euró értékű és több ezer munkahely teremtését jelentő beruházását befagyasztotta az IKEA Lengyelországban - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Wojciech Dzwonkowski, a svéd lakberendezési cég lengyelországi beruházási igazgatója a Puls Biznesu című gazdasági napilapnak azt nyilatkozta, hogy az ok az előző, radikális jobboldali kormány idején a hazai kiskereskedők védelmében tavaly elfogadott törvény, amely korlátozza a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények létrehozását. Az új kormány már hivatali idejének elején hatályon kívül kívánta helyezni ezt a rendelkezést, erre azonban valamiért mindmáig nem került sor, s ez bizonytalanná teszi a beruházási környezetet.

Az IKEA, amely 2015-ig a jelenlegi hét mellé nyolc új áruházat tervezett nyitni egyenként átlag 200 millió eurós költséggel, most leállította a fejlesztést, de mint Dzwonkowski közölte, még akár a teljes kivonulást is fontolóra veheti, ha rövidesen nem helyezik hatályon kívül a törvényt. Elképzelhető, hogy tőkéjét Romániába vagy Bulgáriába viszi át, pedig az évek során Lengyelország a cég második legnagyobb gyártóbázisa lett, 14 IKEA-üzemmel, vagyis jelentős veszteség érné az országot. A Puls Biznesu értesülései szerint a Carrefour és a Tesco már több száz lengyelországi projektet állított le a törvény miatt.