Országjelentés: paradox év volt 2007

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évet a politikában és a gazdaságban is ellentmondásos folyamatok jellemezték. A politikában nem csökkent a 2006-ban jelentősen megemelkedett kockázat, a gazdaságban a kockázat az előző évihez képest alig változott, és továbbra is a közepes tartományban maradt.
Vágólapra másolva!

Ezt állapítja meg a Political Capital Institute és a Figyelő szakértői által idén is elkészített, az elmúlt évet értékelő Országjelentés, amely vezető magyar gazdasági és politikai elemzők segítségével ad összegzést Magyarország helyzetéről.

Az évenként nyilvánosságra hozott politikai kockázati index (PRI) értéke 2007-ben - az előző évhez hasonlóan - 66 pont volt. Ennek alapján hazánk továbbra is az alacsony kockázati sáv alsó, a közepes kockázati sávhoz közeli harmadában helyezkedik el. A 2006-ban megemelkedett politikai kockázatok 2007-ben sem mérséklődtek, így hazánk továbbra is politikai "mélyponton" maradt.

Az évet ellentmondásos és egymást kioltó politikai folyamatok jellemezték. Bár a bürokráciában és a médiaszabályozás terén történtek kisebb, kedvező irányú változások, a kormányra 2007-ben nemcsak politikai, de intézményes értelemben is az instabilitás vált jellemzővé, és a permanens szerkezeti és személyi átalakulás jelentősen nehezítette a hatékony kormányzati munkát.

A reformok folytatódtak ugyan, de erősödött a reformokkal kapcsolatos politikai hezitálás. A kormány ugyan sikert ért el egyes területeken a kiadások csökkentésében, a közszféra létszámának lefaragásában, de a komoly érdeksérelmekkel járó szerkezeti átalakításokhoz már hiányzott a politikai támogatás.

Az erős kormányellenes hangulat kedvezett a szélsőjobboldalnak is, mely a Magyar Gárda megalakulásával jelentőset lépett előre az intézményesülés útján, kihasználva az erősödő romaellenes tendenciákat a magyar társadalomban.

A magyar gazdaság kockázatait mérő EcoRisk értéke 2007 végén 52,6 pontot ért el (egy évvel korábban 52,3 pont volt). Az év átlagában az EcoRisk 52,4 ponton állt (a 2006-os 55,1-hez képest), vagyis a gazdasági kockázatok alig változtak, és továbbra is a közepes tartományban maradtak.

A négy alindexből 2007 negyedik negyedévében (az egy évvel korábbival összehasonlítva) három - a pénzügyi, az egyensúlyi és a munkapiaci - enyhén javult, míg a negyedik, a konjunktúra állását jelző mutató jelentősen romlott. Az EcoRisk 2007-ben annak ellenére nem mutatott jobb eredményt, hogy az államháztartás hiánya tavaly drasztikusan csökkent. Ennek hátterében a kiigazítás kedvezőtlen szerkezete áll.

A tavalyi, 2007-es év ellentmondásos, paradox esztendő volt a magyar gazdaságban: az egyensúlyi helyzet javult, az ország versenyképessége azonban romlott.