Jócskán növelte eredményét a LUKOIL

Vágólapra másolva!
A vezető orosz magántulajdonban lévő olajtársaság, a LUKOIL, az ország kettes számú olajipari cége kedden bejelentette, hogy - orosz számviteli szabványok szerint - 13,23 milliárd rubel adózott eredményt ért el az idei első negyedévben és ez 72,6 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban, ugyanakkor 14,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől.
Vágólapra másolva!

A vállalat, amelyben az amerikai Conoco olajcég birtokol 20 százalékos részesedést, a lemaradást azzal indokolta, hogy értékesítési struktúráján kellett változtatnia, a kivitt nyersolajra számolt adót emelték és hosszabb távú befektetéseinek átértékelése az eredmény szempontjából kedvezőtlenül alakult.

Tavaly egész évben a LUKOIL adózott eredménye - nemzetközi számviteli szabvány szerint - 27,1 százalékkal 9,51 milliárd dollárra javult.

A LUKOIL bejelentette azt is, hogy finomítói és értékesítési tevékenységének fejlesztésére az elkövetkezendő tíz év során összesen 25 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordítani. A közelmúltban a LUKOIL "megriasztotta" a befektetőket, mikor finomítói kapacitásai növekedésének lassulását jelezte. A cég 2,1 százalékát adja a világ globális olajkitermelésének.