EU pályázaton 60 milliárd a kertészetnek

Vágólapra másolva!
Magyarországon mintegy 60 milliárd forintot lehet a kertészeti ágazat fejlesztésére fordítani uniós forrásokból 2013-ig - ismertette Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára.
Vágólapra másolva!

A Floralia Budapest nemzetközi virág- és kertészeti bemutatón tartott szakmai fórumon az államtitkár elmondta, hogy az ágazat fejlődésének elősegítésére május végéig többféle támogatásra is lehet pályázni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében.

Példaként említette a kertészeti technológiák korszerűsítését, a fóliasátrak, illetve az üvegházak felújítását, továbbá újak építését, valamint a termelő és tároló létesítmények, például hűtőházak fejlesztését. A fejlesztésben részt vevő gazdálkodók a beruházás összköltségének 35-60 százalékát vehetik igénybe támogatásként.

Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) igazgatója elmondta: a szakértők úgy vélik, hogy a mintegy 60 milliárd forintos uniós támogatással összességében 100-150 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg az ágazatban 2013 végéig.

Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke a kertészeti ágazat fejlesztése szempontjából kedvező természeti adottságokat és éghajlati viszonyokat is megemlítette. Hozzátette, hogy a rendelkezésre álló földhő, azaz a termálenergia különösen kedvező viszonyokat teremthet az ágazat fejlesztéséhez.

Bittsánszky János, a Magyar Kertészeti Tanács elnöke szerint a kertészet fejlesztése csak akkor lehet sikeres hosszú távon, ha az ágazat szereplői, vagyis a gazdálkodók összefognak és erőiket egyesítve próbálják termékeiket eladni az európai piacon.

Mártonffy Béla korábban elmondta: Magyarországon jelenleg a kertészeti ágazat árbevétele évente mintegy 450-500 milliárd forint. Ennek kétharmada a zöldség- és a gyümölcstermesztésből származik. További 15-20 százalékkal részesedik az árbevételből a szőlőművelés és csaknem ugyanilyen arányban a dísznövénytermesztés, míg a gyógynövény előállítás 5 százalékkal.

Magyarországon egy ember évente hozzávetőlegesen 80-90 kilogramm zöldséget, 70 kilogramm gyümölcsöt eszik meg és dísznövényre nem egészen 30 eurót költ, míg az unió fejlett országaiban ez 100 euró körüli.

A FruitVeb igazgatója úgy vélte: a most kezdődött fejlesztések eredményeként 150-200 milliárd forinttal növelhető az ágazat árbevétele, rövid időn belül.