Az áramnál kevésbé drágulhat a gáz

Vágólapra másolva!
A jelenlegi gázpiaci viszonyok nem indokolnak akkora áremelkedést a jövőre életbe lépő teljes piacnyitást követően, mint amekkoráról egyes szakértői előrejelzések szólnak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A gázpiacon van elegendő kínálat, így optimális esetben nem kell ebből eredő árfelhajtástól tartani - mondta Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fóruma (IEF) elnöke, aki szerint ezzel együtt a gáztörvény tervezete több problémát is felvet. Számos szakértő 2008-ra még csaknem 30 százalékos gázáremelést valószínűsített, mivel a korábbi időszak központi árszabályozásából felgyülemlett 35 milliárd forintos "adósságot" le kell dolgozni a nagykereskedő E.On Földgáz felé, valamint követni kell az emelkedő nemzetközi piaci árakat.

Szaniszló szerint a gáztörvényhez beadott mintegy 150 módosító indítvány alapvetően átszabhatja az előterjesztők elképzeléseit. Így például átalakul a profilos alapú kilépés szabályozása, ami a lakossági és a kisebb - 20 köbméter/óra alatti - ipari felhasználókat érinti, de a több telephellyel rendelkező fogyasztók mérlegköri szabályozása is gondokat vet fel.

Magyarország még nem kötötte meg a következő időszakra vonatkozó hosszú távú gázbeszerzési szerződését a Gazprommal, pedig ezt már szinte minden uniós ország megtette, és sajnos a törvény erre vonatkozóan sem rendelkezik erről, holott 2015-ben lejár a jelenlegi szerződés - mondja az IEF elnöke, aki szerint az árakkal kapcsolatban arra kell vigyázni, hogy a jövő évi piacnyitást követően ne legyen a rendszerben keresztfinanszírozás, vagyis a kormány szociálpolitikai megfontolásból ne az ipari fogyasztókkal fizettesse meg a lakosság visszafogottabb árait - írja a Napi Gazdaság.