Megegyeztek a pakisztáni gázvezetékről

Vágólapra másolva!
Irán és Pakisztán megegyezett egy több milliárd dolláros közös gázvezeték-építés kérdéseiről Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfői iszlámábádi látogatása során - közölte a helyi média.
Vágólapra másolva!

Ahmadinezsád, aki először utazott az Iránnal szomszédos országba, mindössze négyórás látogatásán Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel és Juszuf Raza Gilani miniszterelnökkel is találkozott, s a gázvezeték kérdései mellett elsősorban az afganisztáni helyzetet vitatták meg.

A két elnök elégedettségét fejezte ki, amiért "sikerült rendezni mindazokat a kérdéseket, amelyek eddig hátráltatták a végső megállapodás aláírását" - idézte Mehmud Kaszuri külügyminiszter nyilatkozatát az APP pakisztáni hírügynökség, a konkrét részletek ismertetése nélkül.

A 2600 kilométeresre tervezett, Iránt és Indiát Pakisztánon át összekötő vezeték kezdetben napi 60 millió köbméter gázt szállít majd. A Teherán által még a 90-es évek elején kezdeményezett, jelenleg mintegy 4,8 millió eurósra becsült beruházás megvalósítását elsősorban India hátráltatta, a pakisztáni szakasz biztonságával kapcsolatos kételyekre hivatkozva.

A több mint fél évszázadon át ellenségeskedő India és Pakisztán olajügyi miniszterei pénteki iszlámábádi megbeszéléseik után úgy nyilatkoztak: közel állnak már hozzá, hogy megszülessen a megállapodás a két ország közötti vezetékszakaszról.