Emelkedő munkanélküliség, rossz kilátások

Vágólapra másolva!
A munkanélküliek számára fizetett álláskeresési járadék maximális időtartama 270 nap - függően az elmúlt 4 év folyamán munkában töltött napok számától. A maximális összeg pedig a minimálbér 120 százaléka - a 60 000 forintot sem éri el nettóban.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliség első 90 napjára az állam a korábbi átlagkereset 60 százalékát adja, de maximum a minimálbér 120 százaléka jár álláskeresési járadékként. Ez ma havi bruttó 82 000 forintot jelent. Az álláskeresési járadék pedig jövedelemnek számít, azaz szja-t és nyugdíjbiztosítási járulékot kell belőle fizetni, vagyis Összesen 59 200 forint nettót kap meg a munkanélküli. (Egy átlagbérű magyart figyelembe véve, 20 százalékos szja és 8,5 százalék nyugdíjjárulék mellett.)

Három hónap után még kevesebb jár

A 91. naptól azonban már a minimálbér 60 százalékára csökken az álláskeresési járadék mértéke. Ez ma pontosan havi 41 400 forint bruttó, azaz 29 600 forint nettó - a fentiekben jelzett terheket figyelembe véve.

Magyarországon 2008-ban a havi átlag kereset. nettó 117 000 forint. Amennyiben ezt összehasonlítjuk a fentiekben bemutatott álláskeresési járadékok összegével, akkor nyilvánvaló, hogy már rövid távon is nehezen fedezi a megélhetési költségeket.

Az tehát egyértelműen kiderül, hogy ha rövid idő alatt nem találunk új állást magunknak, akkor komoly anyagi problémáknak nézünk elébe. Vizsgáljuk hát meg egy kicsit, hogy milyenek a kilátásaink ezen a téren.

"Élen" járunk a régióban

A környező országok munkanélküliségi adatai alapján kiderül, hogy Magyarország élen jár munkanélküliség területén. Az országban a leginkább veszélyeztetett ágazatok a közigazgatás, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az egészségügy. Itt igen jelentős a munkanélküliség kockázata. A kereskedelem és a vendéglátás területén kicsit jobb a helyzet.

Területi bontás szerint az észak-magyarországi, valamint az észak és a dél-alföldi régiók a kiemelten veszélyeztetettek, míg a közép-magyarországi és közép-dunántúli területen nagyobb az esély új munkahelyszerzésre.

Nehéz az újrakezdés

Az általános probléma azonban az, hogy aki munkanélkülivé válik, és nem talál magának egy-két hónapon belül új állást, az nagy valószínűséggel lesz hosszú távon munkanélküli. A regisztrált munkanélküliek 45,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keres állást. Így a hazai munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap.