Bioerőmű épül Szarvason

Vágólapra másolva!
A szakhatósági engedélyek beszerzését és a szarvasi önkormányzat beleegyezését követően az idén elkezdődhet a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. 5 milliárd forintos beruházása. Az elsősorban állati hulladékot feldolgozó biogázüzem, valamint a hozzá kapcsolódó 2,8 megawattos erőmű, a jövő év tavaszára készül el - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A beruházásra az önkormányzat a lakosság véleményének figyelembe- vételével bólintott rá. Az építkezés feltétele volt, hogy a helyhatóság módosítsa a terület rendezési tervét és a telket ipari területté nyilvánítsa.

A biogázüzem a Gallicoopnál, valamint a beszállító partnereinél és a térség állattartó telepein keletkező melléktermékeket dolgozza fel, s alakítja gázzá, illetve elektromos árammá. Az építkezés augusztusban kezdődik és 2009 tavaszán fejeződik be. Erdélyi István, a társaság vezérigazgatója a Békés Megyei Hírlapnak nyilatkozva elmondta: a cég történetének legnagyobb, zöldmezős beruházását egy német partnerük közreműködésével valósítják meg Szarvas ezüstszőlősi városrészén.

A biogázüzem és az erőmű felépítése lehetővé teszi, hogy az ország egyik legnagyobb pulykafeldolgozója már jövőre olcsóbban juthasson áramhoz és meleg vízhez. A fejlesztés jelentős mértékben növeli a mintegy kilencszáz dolgozót foglalkoztató Gallicoop versenyképességét. Emellett az egész térségben megoldódik az állati eredetű melléktermékek elhelyezése - írja a Napi Gazdaság.