Jegybanki kamatdöntések jönnek

Vágólapra másolva!
A jövő héten a lengyel, a magyar és a szlovák központi bank kamatdöntése áll a térséggel foglalkozó szakértők figyelmének a középpontjában. A Dow Jones Newswires által megkérdeztet 12 banki elemző közül 8 számít arra, hogy hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris bizottsága kamatot emel, megerősítve a jegybanknak azt a célját, hogy 2009 végén 3,0 százalék lesz az infláció.
Vágólapra másolva!

Azok az elemzők, akik szerint 8,00 százalékon marad az alapkamat, elsősorban a forint viszonylagos erősödését hozzák fel indoklásul.

A kamatnövelésre számítók véleményének az átlaga szerint az alapkamat 25 bázisponttal 8,25 százalékra emelkedik. A Goldman Sachs egyik szakérője szerint 25 és 50 bázispontú emelés egyaránt elképzelhető, nagyobb azonban a valószínűsége az utóbbinak azután, hogy a közelmúltban kedvezőtlen adatok láttak napvilágot a februári béralakulás kapcsán. Az elemzők egyetértettek abban, hogy a kamatnövelési sorozat folytatódik a következő hónapokban.

A lengyel központi bank szerdán dönt az irányadó kamatról. Az elemzők korábban 25 bázispontú emelést vártak. Most azonban arra számítanak, hogy a jegybank szinten tartja a kamatot, ami jelenleg 5,75 százalék. A véleményüket elsősorban az változtatta meg, hogy meglepően gyenge volt a márciusi ipari és kiskereskedelmi adat, miközben 4,1 százalékon stabilizálódott az éves szintű infláció.

A szakértők úgy vélik, hogy a nyáron 25-50 bázispontú kamatemelésre kerülhet sor, miután az általános várakozások szerint augusztusban, vagy szeptemberben az infláció 5 százalékra nő.

A szlovák központi bank kedden dönt az alapkamatról. A megkérdezett elemzők mindegyike szerint marad a kamatszint. A jegybank ugyanis kiváró álláspontra helyezkedik röviddel azelőtt, hogy május 7-én az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza: Szlovákia készen áll-e arra, hogy a jövő évtől bevezethesse az eurót.

Az Európai Bizottság hétfőn ismerteti a tagországokkal kapcsolatos féléves jelentését és ebből valószínűleg már kiderül, hogy miként vélekedik Szlovákia tervezett euróövezeti tagságáról.