Épül a világ leghosszabb távvezetéke

Vágólapra másolva!
A világ leghosszabb elektromosenergia-átviteli összeköttetése a Délkelet-Kínában lévő Hsziangcsiapa vízerőművet fogja összekötni a tőle 2000 kilométerre, az ország keleti tengerpartján elterülő megalopolisszal, Sanghajjal - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A megrendelést, amelyből a Siemens (kulcsfontosságú komponenseket: konverter-transzformátorokat és tirisztorszelepeket szállít) 160 millió euróval részesül, a kínai állami villamostávvezeték-vállalat, a State Grid Corporation of China adta.

A vezetéket a tervek szerint 2011-re kell megépíteni. Az új vezeték környezetkímélő módon és alacsony veszteséggel szállíthat majd nagy mennyiségű energiát, 6300 megawattos átviteli teljesítményével ugyanis nem csak a leghosszabb, hanem a legnagyobb kapacitású is lesz a világon. Az alkalmazott átviteli eljárás a HVDC (High voltage direct current, azaz nagyfeszültségű egyenáram), az alkalmazott feszültség 1800 kilovolt. A feszültségátalakításra az új típusú, 6 colos tirisztorszelepek szolgálnak, ezeknek köszönhető a környezetkímélő és alacsony veszteségű konverzió.

A Siemens ezt megelőzően már tavaly is kapott egy hasonló HVDC-összeköttetésre szóló megrendelést Kínától. Az a távvezeték Jünan és Kuangtung tartományok között épül meg 2010-re. Az 1400 kilométer hosszú átviteli összeköttetés ugyancsak 1800 kilovoltos és 5000 megawatt kapacitású lesz - olvasható a Napi Gazdaságban.