Ericsson első negyedéve:csökkent a profit

Vágólapra másolva!
A svéd Telefon AB LM Ericsson, a világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója 2,6 milliárd svéd koronás adózott eredményt jelentett az első negyedévről. Pontosan 55 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 5,8 milliárdnál, jócskán elmaradva a tavalyi utolsó negyedévi 5,6 milliárdtól is, és kevesebb volt az elemzők várta 2,9 milliárdnál.
Vágólapra másolva!

A piaci környezet továbbra is nehéz, folytatódott a tavalyi irányzat: a mobil távközlési fejlesztések továbbra is erőteljesek a felzárkózó ázsiai és latin-amerikai piacokon, azonban ezek olcsóbb árszintűek, nem ellensúlyozzák a fejlett piaci lassulást és a dollár leértékelődését.

Egész évre "összességében változatlan" mobil infrastruktúra-piacot jósoltak a cégnél.Az üzemi eredmény, 4,3 milliárd svéd korona, 44 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 8,2 milliárdtól, aránya a bevételhez képest 9,7 százalékra csökkent 19,3 százalékról. A Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó vegyesvállalat nettó bevétele a tavalyi első negyedévihez képest 8 százalékkal 2,702 milliárd euróra csökkent, és szintén messze elmaradt a tavalyi utolsó negyedévi 3,771 milliárdtól.

Az első negyedévi adó előtti eredménye 193 millió euró volt, a 150-200 millió eurós vállalati előrejelzés felső szélénél, de elmaradt mind a tavalyi első negyedévi 362 milliótól, mind az utolsó negyedévi 501 milliótól. A Sony Ericsson adózott eredménye 133 millió euróra fogyatkozott az egy évvel korábbi 254 millióhoz képest és a tavalyi utolsó negyedévi 373 millióról. A svéd Ericsson nettó bevétele, 44,2 milliárd svéd korona, az első negyedévben 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 42,2 milliárdot, de 19 százalékkal elmaradt a tavalyi utolsó negyedévi 54,5 milliárdtól.

Nyugat-Európában 7 százalékkal csökkent a bevétel, Észak-Amerikában 39 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedhez képest. Közép- és Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 1 százalékkal, Ázsiában 5 százalékkal, Latin-Amerikában 25 százalékkal gyarapodott a bevétel. Majdnem minden piacon nagy visszaesés volt a tavalyi utolsó negyedhez képest, kivéve Észak-Amerikában, ahol stagnált a bevétel.

Tavaly az Ericsson 5,6 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el az utolsó negyedévben, 42 százalékkal kevesebbet 2006-os negyedik negyedévi 9,7 milliárdnál.Ezzel egész évben az adózott eredmény 21,8 milliárd svéd korona volt, 17 százalékkal kevesebb a 2006-os 26,3 milliárdnál.

A második félévben hangsúlyosabbá vált visszaesést azzal magyarázták, hogy "váratlanul csökkentek a mobilhálózati fejlesztések és bővítések" a világpiacon, és ez "kedvezőtlenné tette az értékesítés összetételét", mivel "az infrastrukturális szállításokban a szérianagyság kritikus jelentőségű".

Az üzlet összetételére egészében most az jellemző, hogy a fejlett piacokon csökkent a hálózatbővítés és -fejlesztés, miközben a felzárkózó piacokon kisebb a profitrés a továbbra is gyorsan növekvő mobil távközlési fejlesztésekben. Panaszolták a beruházásokat akadályozó politikai nyugtalanságot is egyes felzárkózó piacokon. Erre az évre "hasonló piaci körülményeket" jósoltak a csoportnál.

Egész évben az üzemi eredmény, 30,6 milliárd svéd korona, 14 százalékkal elmaradt a 2006-os 35,8 milliárdtól, aránya a bevételhez képest 16,3 százalékra csökkent 19,9 százalékról.A lassuláshoz a japán-svéd Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó vegyesvállalat is hozzájárult. Habár a Sony Ericsson adózott eredménye tavaly 1,114 milliárd euró volt, 11,7 százalékkal több a 2006-osnál, de az utolsó negyedévben már 16,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mivel az értékesítés növekedése az év vége felé lassult, a mennyiségi növekedés már nem egyensúlyozta ki azt, hogy a növekmény javarészt a fejlődő piacok megdolgozásából, vagyis az olcsó és közepes árú telefonokból származik. A készülékek átlagára év végére 123 euróra csökkent az egy évvel azelőtti 146 euróhoz képest.

Az Ericsson felmérése szerint tavaly az utolsó negyedben 150 millióval nőtt a mobil előfizetések száma világszerte, és elérte a 3,3 milliárdot. A tavaly szeptemberrel zárult tizenkét hónapban a vezetékes széles sávú kapcsolatok száma 24 százalékkal 320 millióra nőtt a világon.

Az Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft. tavalyi bevétele "minden bizonnyal" meghaladja a 2006-ös 39,4 milliárd forintot, közölték a cégnél korábban. 2004-ben az Ericsson központot nyitott Magyarországon második és harmadik generációs mobilhálózatok tervezésére, új fejlesztési terület volt tavaly a vezetékes és mobil hálózatok összekapcsolását szolgáló platform.