Csökkent a Microsoft nyeresége

Vágólapra másolva!
Üzleti évének márciussal zárult harmadik negyedében visszaesett az amerikai Microsoft számítógépprogram-gyártó profitja, mert a telített piacokon lassult a személyi számítógépek kereslete, és a felzárkózó piacokon nőtt a nem jogtiszta termékek értékesítése.
Vágólapra másolva!

Az adózott eredmény 11 százalékkal 4,39 milliárd dollár, részvényenként 47 centre esett az egy évvel korábbi 4,93 milliárdhoz, részvényenként 50 centhez képest. Az elemzők átlagosan ennél is kevesebbet, részvényenként 44 centet vártak, de a visszaesést így is kiábrándítónak vélték pénteken, különösen ahhoz képest, hogy az előző két negyedévben nagyon jó eredmények születtek a cégnél.

A bevétel 0,3 százalékkal 14,45 milliárd dollárra nőtt 14,39 milliárdhoz képest. Az elemzők 14,5 milliárdot jósoltak a legutóbbi negyedévre. A növekedés messze elmaradt a személyi számítógépek piacának 8-10 százalékos bővülésétől időközben, ami a Microsoft szakértői szerint arra vall, hogy mind kevesebb gépet adnak el előre telepített, jogtiszta kezelőrendszerrel, ami a kalóztermékek térhódítását valószínűsíti a cég szerint.

A jövőre nézve sem biztató, hogy a Microsoft a mostani negyedévre részvényenként 45-48 centes profit-előrejelzést tett, miközben a piac legalább részvényenként 48 centet várt eddig.

Különösen rosszul alakult a helyzet a Microsoft vonali szolgáltató ágazatában: ott a veszteség 228 millió dollárra emelkedett az egy évvel korábbi, 171 milliós hiányhoz képest. Elemzők szerint ez valószínűsíti, hogy a Microsoft foggal-körömmel ragaszkodni fog a Yahoo! keresőrendszer és tartalomszolgáltató tervezett megvételéhez, a Yahoo Inc. vezetőségének kifogásai ellenére akár ellenséges ajánlattal is.