Romániában terjeszkedik az Atrium Centers

Vágólapra másolva!
Romániában négy városban 300 millió eurós beruházással, az MKB Bank finanszírozásával épít bevásárlóközpontokat a budapesti székhelyű Atrium Centers, de keres magyarországi fejlesztési lehetőségeket is - mondta  Michael Israeli ügyvezető csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A 30 ezer négyzetméteres aradi Atrium Centert a magyar Arcadom építi, ez év végére el is készül, a beruházás költsége 72 millió euró. A kolozsvári 31 ezer négyzetméteres bevásárló központ, a hozzá kapcsolódó 11 ezer négyzetméteres irodaházzal és 180 szobás szállodával a jövő év első negyedében lesz készen. A nagybányai 35 ezer négyzetméteres, és a szatmárnémeti 27 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont jövő év harmadik negyedében kerül átadásra. A négy projekt együttes értéke 300 millió euró.

Parókai Bea, a fejlesztő cég marketing vezetője elmondta, hogy az Atrium márkát egész Romániában meg kívánják honosítani. Alex Friedman fejlesztési igazgató véleménye szerint a programot ki tudják terjeszteni az ország valamennyi 100 ezernél több lakosú városára. Az Atrium Centers által képviselt minőség ugyan is eddig hiányzott Romániában. A következő célpontjuk Szerbia és Moldávia, de Magyarországon - és nem csak Budapesten - is keresik a fejlesztési lehetőségeket.

A kivitelező Arcadom versenyben nyerte el az aradi munkát, de négy projektje is fut Romániában. Sokorai István vezérigazgató az MTI-nek elmondta, hogy a nemrég befejezett kolozsvári 100 ezer négyzetméteres bevásárló központon 80 százalékban helybeli munkások dolgoztak, de a finisben 500 magyar dolgozót kellett kivinniük. Mostanra sokat romlott a helyzet, mivel a képzett román építő szakemberek nyugaton dolgoznak. A vezérigazgató a helyzet megoldását a magasabb bérekben látja, ez hozza vissza a munkaerőt az anyaországába.

A fejlesztő Atrium Centers a londoni tőzsdén jegyzett, 8 milliárd font tőkét kezelő Dawnay befektetési alap, illetve az alap Day PanTerra nevű ingatlan tanácsadó cégének a tulajdonában van.