Az olaj most lehúzza a Dow Jones-t

Vágólapra másolva!
Kedden a vezető amerikai részvénypiacok süllyedő irányzata elsősorban az olaj árának rekordról rekordra emelkedésétől kapott támogatást. Ez a drágulás ugyanis előhívta a befektetői félelmeket az inflációtól, a Fed e probléma majdani kezelésével kapcsolatos kamatpolitikájától és nem utolsó sorban attól, hogy az olajár emelkedésével indukált általános drágulás a vállalatok eredményét bizonyára ronthatja majd.
Vágólapra másolva!

A befektetőket a nap során eredményt közlő, tőzsdei "indexalakító" vállalatok - AT&T, DuPont, McDonald's - máskülönben nem kedvezőtlen gazdálkodási adatai egyáltalán nem hatották meg.

A vezető indexek a nap végére csökkentették veszteségeiket, de ezzel együtt a Nasdaq technológiai piac mutatója 1,29 százalékos veszteséggel 2376,94 ponton végzett, míg a tőzsde Dow Jones ipari mutatója 0,8 százalékos csökkenéssel 12722,51 ponton.

Már veszteséggel nyitott a Wall Street: a DJIA mutató 0,34 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,47 százalékkal csökkent nyitáskor. A mutatókat elsősorban vállalati eredmények mozgatták: a Texas Instruments Inc. előrejelzése elmaradt a Wall Street előzetes becsléseitől, míg a DuPont Co. erőteljes profitról számolt be. A nap végére mindkettő árfolyama jelentős mértékben esett.