Leeresztett a spanyol ingatlanlufi

Vágólapra másolva!
A közel tíz évig tartó építőipari boom lecsengett Spanyolországban és ennek köszönhetően a spanyol gazdaság búcsút inthet a gyors növekedésnek is - nyilatkozta Pedro Solbes spanyol gazdasági miniszter. Szerinte így a korábbi idei 3,1 százalékos növekedési jóslat 2,4 százalékosra módosul. A jövő évre a kormányzat a jegybankkal összhangban 2,1 százalékos növekedést vár.
Vágólapra másolva!

Mindezt teszi azzal együtt, hogy a múlt hét végén a szocialista vezetésű kormány feje egy 10 milliárd eurós konjunktúraélénkítő csomagot jelentett be. E csomag egy jelentős része - 400 millió eurónyi - jövedelemadó-kedvezmény, amely egészében Solbes szerint 6 milliárd eurójába kerül majd a spanyol államnak.

A korábbi jelentések szerint azonban a csomagnak megvan a fedezete, a gyors növekedés időszakában többleteket sikerült felhalmozni a költségvetésben.

Szó volt a csomagban az építőipar újbóli lendületbe hozásáról is: ártámogatott lakások építését segítené a kormányzat és megkönnyítené a lakásfinanszírozást a bankoknak, azok például a jelzálogadósságba esett lakástulajdonosok számára többletköltség nélkül kiterjeszthetnék a törlesztési időt.