Gazdasági növekedés: gyorsuló lassulás

Vágólapra másolva!
A globális lassulás az idén fékezi az eddig kimagaslóan gyors növekedésű   közép- és kelet-európai gazdaságokat is, de a térség folytatja a felzárkózást a gazdagabb nyugat-európai régióhoz - vélekedett szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Vágólapra másolva!

Az IMF előrejelzése szerint a feltörekvő európai gazdaságok - a térség tíz újonnan csatlakozott uniós tagja - növekedése az idén 4,6 százalékra lassul, és 2009-re 4,3 százalékra mérséklődik a múlt évi 6,2 százalékról. A legnagyobb csökkenés Szlovákia és Lettország esetében mutatkozik az IMF szerint, ahol a tavalyi kétszámjegyű növekedés az idén egyszámjegyűre esik: előbbinél - az IMF előrejelzése szerint - 6,6 százalékra a tavalyi 10,4 százalékról, utóbbinál 3,6 százalékra a tavalyi 10,2 százalékos növekedési ütem után. Csupán a magyar növekedést várja valamelyest gyorsulni a térségben az IMF: 1,8 százalékra az idén, a tavalyi 1,3 százalékról.

Az IMF európai részlegének vezetőhelyettese úgy véli, hogy a térségi kockázatok külsődlegesek, és különösen azokat az államokat sújtják, amelyeknél nagy a külső egyensúlytalanság. A régió országai ugyanakkor az uniós tagságnak köszönhetően megbirkóznak az egyensúlytalanságokkal - állítja Ajai Chopra.

Christoph Rosenberg, az IMF térségi vezető képviselője szerint a zloty, a forint, a szlovák és a cseh korona erősödésének a konvergenciahatás miatt reálértéken a globális lassulás ellenére is folytatódnia kell.

Az euróövezeti várományos Szlovákia jó előrehaladást tett az infláció csökkentése terén - ez jelenleg a legkeményebb korlátja a szlovák euróövezeti csatlakozásnak - de szigorú költségvetési politika és bérvisszafogás kell, hogy ez fenntartható legyen - véli az IMF.