Az arany ékszerek nem drágultak

Vágólapra másolva!
Hiába növekedett látványos arany és az ezüst ara, az ékszerek árán ez nem látszik: a nemesfémek piacán tapasztalt több mint 20 százalékos árnövekedés nagy részét nem tudják érvényesíteni azok, akik ékszereiket adnák el - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A törtarany ára az elmúlt évben emelkedett ugyan, grammonként 2500 forint körüli árról 2500-2600 forintra, de ez a tőzsdén jegyzett aranyénál lényegesen kisebb növekedés. Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV Rt. Nemesfémért felelős részlegének vezetője szerint ennek oka a fizetőképes piaci kereslet alakulásával magyarázható, az ékszervásárlók lehetőségei ugyanis nem javultak számottevően. A használt ékszerek értékesítési ára a BÁV-nál most grammonként jellemzően 3500-4000 forint között mozog. Ez az árszint nem sokkal magasabb a tavalyinál, s ezért nem tudják a felvásárlási árat sem emelni. A szakember elmondta: befektetési szempontból a tört aranyként való értékesítés a legrosszabb, amit egy gyűrűvel vagy nyaklánccal tenni lehet, hiszen ez esetben az ötvösmunka árát azonnal elbukja az eladó. A használt ékszerek közül az lehet jó befektetés, amelyet keresett ötvös készített.

A BÁV szakértőjének véleményével lényegében egyet ért Nagy Dániel, a Splendor ékszerház vezetője. Szerinte az ékszer vélhetően csak akkor jelenthet jó üzletet befektetési szándékkal a tulajdonos számára, ha olcsón szerezik meg, esetleg régi, patinás darab. Más esetében a vásárló, ha túl szeretne adni a tulajdonán, legfeljebb az ékszer értékének felét kitevő aranyárat láthatja viszont - véli Nagy Dániel. Nagy szerint az ezüst tárgyak eladása jóval könnyebb, mert ott jobban elválik az alapanyag és a kész termék árának alakulása - írja a Népszabadság.