Kínából jön a legtöbb veszélyes termék

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió piacáról kivont veszélyes termékek száma tavaly 53 százalékkal 1605-re nőtt az egy évvel korábbihoz képest - derül ki az Európai Bizottságnak az e célra létrehozott sürgősségi riasztórendszerről (RAPEX) közzétett éves jelentéséből. A Kínából kiáramló termékek között találták a legtöbb veszélyeset, de Magyarország is az elsők között van.
Vágólapra másolva!

Amennyiben egy illetékes hatóságnál bejelentett termék a fogyasztókra nézve súlyos veszélyt jelent, és egynél több uniós tagállamban került forgalomba, akkor a tagállam, amelyhez a bejelentés érkezett, a Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszeren keresztül köteles értesíteni a Bizottságot és az Európai Unió többi tagállamát a termékről. A RAPEX-rendszeren keresztül bejelentett, súlyos veszélyt jelentő termékeket közzéteszik a Bizottság honlapján.

Tavaly a messze leggyakrabban bejelentett termékkategóriát a játékok jelentették (31 százalékkal), de a gépjárművekkel, az elektronikai termékekkel és a kozmetikai termékekkel kapcsolatban is jelentős számú bejelentés érkezett - ismertette az adatokat Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos.

Kína a veszélyes termékek hazája

Ismét Kína volt az a származási ország, ahonnan a veszélyesnek bizonyult termékek több mint fele (700 bejelentés) származik. A jelentés szerint Németország volt a rendszerben legaktívabban részt vevő EU-tagállam a maga 12 százalékával. Közvetlenül a 8 százalékos Görögország, Szlovákia Magyarország és Spanyolország előtt. Az olasz veszélyes termékek 4 százalékkal, a lengyelek, a franciák, a japánok és az amerikaiak 2 százalékkal "büszkélkedhetnek"

A bizottság szerint Kína első helye annak köszönhető, hogy az uniós importok nagy százaléka az országból származik - a játékoknak például több mint 80 százaléka kínai eredetű. Az pedig, hogy a Kínából beáramló árukat nagyobb mértékben ellenőrzik - éppen a tavaly bevont játékok miatt - azt eredményezi, hogy a veszélyes termékek könnyebben fennakadnak a rostán.

Fotó: Hajdú D. András

A 2007-ben veszélyesnek nyilvánított áruk között egyebek mellett volt gyúlékony, egészségre veszélyes, fojtásra alkalmas is. Csakúgy, mint 2006-ban, amikor összesen 1051 bejelentés érkezett, a legtöbb a Németországban, Magyarországon, Görögországon, Angliában és Spanyolországban "elkapott" termékekkel kapcsolatban. Egy évvel azelőtt még csak 847, 2004-ben pedig 468 bejelentés érkezett.

Kötelezettségek

Amennyiben a gyártók vagy a forgalmazók tudják, hogy az általuk forgalmazott termék (például játék, gyermekápolási cikk, elektromos háztartási eszköz vagy jármű) a fogyasztókra nézve veszélyes, erről tájékoztatniuk kell a tagállamok illetékes hatóságait.

A nemzeti hatóságok pedig a körülményektől függően további információt kérnek a gazdasági szereplőtől. Figyelemmel kísérik a gazdasági szereplő által hozott intézkedéseket vagy további intézkedések meghozatalára kérik fel. Végrehajtási intézkedéseket hozhatnak és tájékoztatják a nyilvánosságot a termékről. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFI) honlapján a "veszélyes termékek" menüpont alatt mindenki megtalálja a betiltott, visszavont termékek listáját.

A jól működő NFI

Az, hogy Magyarország az élvonalban van (természetesen ez a többi hasonló eredménnyel rendelkező tagállamra is igaz), Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint két dolgot jelenthet. A fogyasztóvédelmi rendszer hatékony működését, vagy azt, hogy valóban sok a veszélyes termék hazánkban. Vámos ettől függetlenül pozitívan nyilatkozott az NFI-ről. Véleménye szerint nagyszámú veszélyes termékre csapnak le.

A fogyasztóvédelmi szervezeteknek segítséget nyújt a riasztórendszer, mivel így fókuszba kerülhetnek egyes országokból származó azon termékek, amelyeket az egyik tagállam már veszélyesnek nyilvánított.