Rekord a sógorok külkereskedelmében

Vágólapra másolva!
Csaknem kilencmilliárd eurós rekordtöbblettel zárta a tavalyi évet az osztrák külgazdaság. A nemzeti bank adatai szerint a külföldre irányuló áruforgalomból és szolgáltatásokból származó bevételek 8,8 milliárd euróval - a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékával - haladták meg a behozatalt.
Vágólapra másolva!

Az ország külgazdasági teljesítményét ismertetve Klaus Liebscher, a nemzeti bank elnöke rámutatott, hogy az eredmény ismételten igazolja azt az óriási hasznot, amelyet az alpesi ország az Európai Unió kibővítéséből húz. 2002 óta az éves külgazdasági mérleg egyfolytában aktívummal zárul. Tavalyelőtt 6,3 milliárd euróra rúgott a többlet.

A dollár gyengülése ellenére mind a kereskedelmi kivitel (118,2 milliárd euró), mind a behozatal (116,9 milliárd euró) egyaránt tíz százalékkal bővült tavaly. Az áruforgalmi mérleg összességében 1,3 milliárd eurós többletet jelzett. A legfontosabb külkereskedelmi partnerek továbbra is Németország és Olaszország. A termékszállítók között Kína feljött a harmadik helyre. A bank adatai szerint az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem enyhe visszaesését bőven pótolta a közép- és kelet-európai relációban tapasztalt kétszámjegyű növekedés.

A szolgáltatások terén a bevételi többlet meghaladta a 12 milliárd eurót. Most először nem az idegenforgalomból származott a legtöbb haszon (6,1 milliárd euró), hanem az egyéb jellegű szolgáltatásokból (6,2 milliárd euró). A leggyorsabb növekedéssel a tudás- és technológialapú ágazat büszkélkedhetett.

Ami a vendégforgalmat illeti, a bevételek 4 százalékkal emelkedtek. Változatlanul a németek vezetik a látogatólistát, a magyarok a hatodik helyet foglalják el. Külföldön 0,8 százalékkal költöttek többet az osztrákok tavaly, mint 2006-ban. Magyarország a negyedik legfelkapottabb hely az osztrákok számára Németország, Olaszország és Horvátország után.

A tavalyi külgazdasági eredményt rontotta a pénzügyi-jövedelmi mérlegben megjelenő 3,8 milliárd eurós hiány. A legnagyobb mínusz a portfolió-beruházások terén mutatkozott (3 milliárd euró). 2007-ben az osztrák cégek nettó 6,3 milliárd eurót fektettek be a nemzetközi tőkepiacon.