GKM: 2 milliárd forint kerékpárútra

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet egyebek mellett a kerékpáros forgalom biztonságos közlekedési feltételeinek biztosítására, a környezetkímélő közlekedést szolgáló beruházások megvalósulásának támogatására - közölte a szaktárca.
Vágólapra másolva!

A GKM által kiírt felhívásra tervezési, építési, valamint szélesítés és burkolat-megerősítésre vonatkozó pályázatok is benyújthatóak. Az első forduló keretében 2008. május 14-ig, a második fordulóban 2008. július 31-ig lehet benyújtani a pályázatokat. A megpályázható és vissza nem térítendő támogatás keretösszege mind a 2008. évi első fordulóra, mind pedig a másodikra (2009. évi megvalósítási kötelezettséggel) 1-1 milliárd forint.

A támogatás mértéke a tervezési pályázatoknál 50 százalék, az építési célú pályázatok esetében 80-95 százalék, a szélesítés és burkolat-megerősítés esetében pedig 30-45 százalék lehet. A pályázatokon helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és többcélú kistérségi társulások vehetnek részt egy éven belül megvalósuló fejlesztésekkel, illetve árvízvédelmi töltésen épülő kerékpárút esetében az illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pályázhat.

A pályázati felhívás és útmutató az adatlapokkal együtt a www.gkm.gov.hu, www.kertam.hu, illetve a www.lendulet.hu internetes oldalakról tölthető le.

A GKM emellett második alkalommal hirdeti meg a Kerékpáros Magyarország Program keretében a "Bringázz a munkába!" akciót. A GKM április 22. és május 31. között, hat héten keresztül várja egyéni indulók, vagy 2-5 fős biciklis csapatok jelentkezését, amelyek tagjai vállalják, hogy az akció ideje alatt naponta, de legalább 10 alkalommal, kerékpárral mennek be a munkahelyükre. Regisztrálni a www.bringazzmunkaba.hu honlapon lehet.