Óriási segítségre készül az angol jegybank

Vágólapra másolva!
A gazdaságtörténet eddigi legnagyobb értékű, 50 milliárd fontos egyszeri nagybani likviditáspiaci fedezetcsere-akciójára készül a Bank of England, oldandó a teljesen bedugult brit bankközi és lakossági hitelpiac bénultságát. A BBC értesülése szerint a terv részleteit a jövő hét végén jelentik be hivatalosan.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre nem hivatalosan ismertté vált tervek alapján a brit jegybank összesen e névértékben cserélné éven belüli futamidejű - három évre továbbforgatható - államkötvényre a kereskedelmi bankok portfolióiban beragadt, lakossági jelzálogkötelezettség-fedezetű illikvid pénzpiaci eszközöket.

A tervezett intézkedés mögött az a meggondolás áll, hogy az állampapír-fedezet nyújtotta likviditás újraindítja a bankközi kölcsönzést, ami levinné a nagybani finanszírozási költségeket, és ezáltal a lakossági hitelezés is könnyebbé válna.

A hatalmas likviditási injekció nem jelenti azt, hogy a brit szuverén adósságállomány hirtelen 50 milliárd fonttal megemelkedik, mert az éven belüli államkötvény-kötelezettségek kibocsátása elszámolási szempontból nem jelenik meg az államadósság-állományban.

A kiskereskedelmi jelzálog-kölcsönzéssel foglalkozó brit pénzintézetek egymás után vonják vissza a lakossági piacról jelzálogtermékeiket, illetve emelik a lakóingatlan-kölcsönök kamatait, annak ellenére, hogy a Bank of England pénzügypolitikai enyhítésbe kezdett.

A nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogadósi körből kiindult válság miatt a befektetési bankoknak komoly veszteségeket kell leírniuk az ilyen kötelezettségeket is tartalmazó, kockázatterítés céljából értékpapírosított és világszerte árult pénzpiaci termékportfolióikban, amelyek a fedezetként beemelt subprime kötelezettségek tömeges nem teljesítővé válása miatt gyakorlatilag elértéktelenedtek. Emiatt a bankközi likviditáspiac is szinte kiszáradt, a bankok ugyanis egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja e befektetési termékek értékvesztése, és a bizalomhiány miatt visszatartott nagybani likviditás jelentősen emeli a finanszírozási költségeket.

A jelzálogpiac bedugulásának máris súlyos deflációs tünetei vannak a brit lakóingatlan-piacon, amelyen a korábbi években rendkívüli mértékű - éves szinten 20 százalékot meghaladó - drágulási ütemeket mértek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) negyedévente kiadott lakóingatlan-prognózisainak idei első összeállítása szerint az átlagos lakásár az idén 11 ezer fonttal (csaknem 4 millió forinttal), a 2007 harmadik negyedévében elért 198 900 fontos (70 millió forint) csúcsról 187 900 fontra (66 millió forint) zuhan Nagy-Britanniában.

A ház az idei naptári évben, januártól decemberig számolva, országos és éves átlagban 2,5 százalékos lakóingatlan-árcsökkenést vár. A CEBR előző előrejelzésében még 0,8 százalékos emelkedés szerepelt 2008-ra.