Szlovák ultimátum a hipermarketeknek

Vágólapra másolva!
A szlovák parlament elfogadta a kereskedelmi kapcsolatok aránytalan feltételei elnevezésű törvényt, amelynek lényege: rontja az üzletláncok alkupozícióját. Büntethetők lesznek a kiskereskedelmi üzletláncok, ha visszaélnek helyzetükkel - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A 2009. január 1-jével hatályba lépő törvény például megszabja: a beszállító legfeljebb az adott üzletláncban értékesített termékei éves forgalma 3 százalékának megfelelő összeget kötelesek befizetni a társaságnak. Ez az összeg magában foglalja az úgynevezett polcpénzt, a beszállító termékeinek szórólapokon való feltüntetését és egyéb kiadásokat. Ha az üzletlánc ennél nagyobb összeget követel, akkor 5 millió korona (154 600 euró) büntetéssel sújtható. Ha az értékesítő indokolatlanul eláll a beszállítóval kötött szerződéstől, ha indokolatlanul visszautasítja a már leszállított árut, ha a terméket a vásárlónak a beszerzési árnál alacsonyabban kínálja, akkor a bírság 10 millió korona (309 250 euró), ismételt esetben pedig 20 millió korona.

A beszállítók, a szlovák agrárkamara, illetve az élelmiszeripar támogatta a törvény elfogadását, a kiskereskedelmi üzletláncok azonban elutasítják azt, mivel a jogszabály szerintük durván korlátozza a kereskedelem és az árképzés szabadságát, ami árfelhajtó tényező lehet. Emellett kizárólag az őstermelők és a feldolgozók érdekeit védi, korlátozza a végkiárusításokat, az akciós, vevőcsalogató termékek forgalmazását. "A jelenlegi törvényi és intézményi keretek megfelelőek. Az új törvény viszont rontja a piaci feltételeket, nem fogyasztóbarát, és végeredményben negatív hatású" - nyilatkozta Pavol Konstiak, a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke, aki szerint a negatív hatás nemcsak az élelmiszer-ágazatban, hanem az egész gazdaságban érződhet. Gabriel Csollár, a Coop Jednota szövetkezeti üzletlánc egyik vezetője úgy véli, hogy a törvény a jelenlegi formájában a hivatalnokok kezébe adná a hatalmat, és a minisztériumi asztalok mögött ülők értelmezésétől függne, mi a törvényes és mi nem - írja a Napi Gazdaság.