Stagnált az OMV olajkitermelése

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat az első negyedévben átlagosan napi 322 ezer hordó olajegyenértékű kőolajat és földgázt termelt ki, nagyjából ugyanannyit, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Ezen belül a romániai termelés nőtt, főleg a nagyobb gázfelhozatalnak köszönhetően, Új Zélandon viszont csökkent a termelés.
Vágólapra másolva!

A dollár romlása az euróhoz képest általában ártott az OMV bevételeinek. Ezt részben ellensúlyozta a román lej gyengülése az euróhoz képest. A kutatási-feltárási költségek elmaradtak a tavalyi utolsó negyedévitől.

Az OMV-nál a finomítás haszonrése csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest: a dízelolajnál bővült, a benzinnél és a fűtőolajnál szűkült a haszonrés. A finomított termékek eladása a tavalyi utolsó negyedév szintjén maradt, meghaladva a tavalyi első negyedévit. Finomított termékekből az értékesítés 5,36 millió tonnára csökkent a tavalyi utolsó negyedévi 5,39 millióról.

Az olajvegyészeti termékek haszonrése javult, azonban ezt több mint elvitte a saját energiafelhasználás drágulása.

Az OMV csoportszintű olaj- és földgáztermelése átlagosan napi 321 ezer hordó kőolaj-egyenérték volt, 1 százalékkal kevesebb a 2006-os napi 324 ezernél. A kőolajtermelés 3 százalékkal csökkent, a földgáztermelés 1 százalékkal nőtt. A Petrom kőolajtermelése 4 százalékkal esett vissza, a földgáztermelése 3 százalékkal fogyatkozott meg.

A finomított termékek eladásából a bevétel csoportszinten 5 százalékkal 16,312 milliárd euróra csökkent 17,253 milliárdról, e tevékenység üzemi eredménye 30 százalékkal 84 millió euróra esett.