Több illetéket szedtek be a hatóságok

Vágólapra másolva!
Illetékekből március végéig 32,6 milliárd forint folyt be az adóhatósághoz - ebből 11,8 milliárd márciusban -, 28 százalékkal több, mint tavaly az első három hónapban - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

Az illetékbevétel 55 százaléka (17,9 milliárd forint) a háztartások, 45 százaléka (14,7 milliárd forint) a vállalkozások befizetéseiből származik.

A legnagyobb bevételt továbbra is az ingatlan-átruházások fialják (23,6 milliárd forint), ezen a címen több mint negyedével több illeték folyt be, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A másik legnagyobb bevételi tétel a gépjármű-átruházások kapcsán keletkezett (5,7 milliárd forint), ami közel másfélszerese az egy évvel korábbinak.

A háztartások a fenti címeken 11,1 milliárd, illetve 4,1 milliárd forint illetéket róttak le, míg az öröklési illeték 1,7 milliárd, az ajándékozási illeték 478 millió forintot vett ki a kasszájukból. Bírósági eljárási illetékekre március végéig 279 millió, államigazgatási eljárási illetékekre mintegy 217 millió forintot költöttek a háztartások.

A vállalkozások befizetései között a legnagyobb tétel szintén az ingatlan-átruházási illeték (12,5 milliárd forint) volt. Gépjármű-átruházási illeték címén több mint 1,6 milliárd, államigazgatási eljárási illeték címén mintegy 214 millió, bírósági eljárási illeték címén pedig 386 millió forintot fizettek ki.

Az első negyedévben képződött 32,6 milliárd forint illetékbevételből 18,3 milliárd forintra a központi költségvetés, 14 milliárd forintra az önkormányzatok jogosultak, 300 millió forintnyi illetéket pedig az ügyfelek részére visszatérítettek.

Budapesten március végéig közel 10,5 milliárd forint illetékbevétel keletkezett - az összes bevétel 32 százaléka -, 18 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben. A megyék közül a legtöbb illetéket Pest megyében (2,7 milliárd forint) fizették be a háztartások és vállalkozások, és Székesfehérvár dicsekedhet még 1 milliárd forint feletti illetékbevétellel (1,5 milliárd forint).