Importból fedezzük cukorfogyasztásunkat

Vágólapra másolva!
Várhatóan a hazai igények egyhatodára csökken az idén a magyarországi cukortermelés a sorozatos gyárbezárások miatt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az őszi kampányt már csak a kaposvári feldolgozóüzem kezdi meg, amely az osztrák Agrana konszern tulajdonában áll. Ez az üzem sem tudja azonban kihasználni 105 ezer tonnás uniós cukorkvótáját, a gazdálkodók egy része ugyanis a magas gabona- és olajosmag-árak nyomán cukorrépa helyett más növények termelésére tért át. Az üzemek felszámolását az uniós cukorreform is ösztönzi, amely támogatásokkal kompenzálja a kvóták visszaadását.

A kaposvári gyárat működtető Magyar Cukor (MC) Zrt. mintegy 400 ezer tonna hazai cukorrépa felvásárlására kötött szerződést, szemben a 105 ezer tonnás kvóta teljesítéséhez szükséges 700-750 ezer tonnával. Így a társaság előreláthatóan 50-60 ezer tonna cukrot állíthat elő, miközben a belföldi igények kielégítéséhez 320 ezerre lenne szükség.

Az uniós cukorreform rendelkezései a kihasználatlan kvóta után is 133 eurós tonnánkénti illeték befizetésére kötelezik a céget, ez szintén nagy teher a hazai cukoriparnak. Ezért a társaság a hatékonyság javítása érdekében azt tervezi, hogy egyes környező és uniós országokból vásárol alapanyagot, illetve bérfeldolgozással állíttat elő cukrot.

Ellátási gondok nem merülhetnek fel, de a piacról hiányzó mennyiség pótlásához jelentős importra lesz szükség. A behozatalban az Agrana, illetve az idén mindkét magyarországi gyárát (a szolnoki és a szerencsi feldolgozót) felszámoló német Nordzucker is komoly szerepet vállalhat.

A döntések következménye, hogy a 400 ezer tonnás magyar országos cukorkvóta 105 ezerre apadt, míg a cukorrépa vetésterülete a korábbi 50-60 ezer hektárról 6-7 ezerre csökken - olvasható a Világgazdaságban.