A franchise-finanszírozás mostohagyerek

Vágólapra másolva!
Számtalan uniós és hazai kkv-s pályázat és felzárkóztató program létezik és működik már Magyarországon, amelyeket főleg a Gazdasági Minisztérium és különböző vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó, közhasznú szervezetek, szövetségek koordinálnak, a franchise-rendszerek finanszírozási lehetőségeit azonban a www.franchiseportal.hu szerint mégis mostohagyermekként kezelik. Az állítás nemcsak a gazdasági szervezetekre, hanem a bankszektorra is igaz - teszik hozzá.
Vágólapra másolva!

A magyar bankok nem vagy csak közvetett formában rendelkeznek franchise-finanszírozási programmal, és csak így dolgoztak ki egyáltalán valamilyen finanszírozási formát, kifejezetten a franchise-hálózatban működő vállalkozások számára.

Pedig a hálózatba szerveződés e különleges formáját választó kis- és középvállalkozások egyre jelentősebb szeletet birtokolnak, főleg a szolgáltatóiparban, a gyorséttermi és a ruházati szektorban, nem beszélve az ingatlanhálózatokról - állítja a Dakexpo Kft.

Kevesen tudnak 3-8 milliót előteremteni

A kereskedelemi bankok az induló vállalkozások, potenciális átvevők számára nem nyújtanak pénzügyi segítséget, nagy kockázatra hivatkozva, a know-how megvásárlását illetően. "A pénzintézetek jelentősebb eszközigény híján legfeljebb jelzáloghitelt nyújtanának, de erre érthető módon nem sok induló vállalkozó hajlandó. A 3-8 millió forint kezdőtőke csak keveseknek áll rendelkezésére" - nyilatkozta Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise-igazgatója, egy korábban vele készült interjú kapcsán.

A statisztikák pedig a Dakexpo szerint elég szépek ahhoz, hogy érdemes legyen segíteni a franchise-kezdeményezéseket. A Magyar Franchise Szövetség három évvel ezelőtti vizsgálatából kiderül, hogy míg az új vállalkozások közel 90 százaléka egy éven belül eltűnik, addig a franchise-rendszerhez csatlakozott vállalkozások esetében ez kevesebb, mint 30 százalék.

Az OTP csak jelzáloggal operál

Az OTP Bank a mikro- és kisvállalkozók számára, így a franchise-hálózathoz csatlakozni kívánók számára is a Kisvállalkozói Jelzáloghitelt és az OTP Sprint Hitelt ajánlja, melyek szabad felhasználású hitelkonstrukciók, azonban mindkettő jelzálog alapú.

A hitelt kezdő vállalkozások is igényelhetik, mivel nem jelent akadályt, ha a vállalkozásának nincs még lezárt üzleti éve. Azoknak is ajánlható ez a termék, akik még nem rendelkeznek ingatlanvagyonnal, csak most vásárolnak.

Az OTP Sprint Hitel egyszerűen, gyorsan igényelhető, szabadon felhasználható, forintban és devizában is felvehető hiteltermék. A hitel költségei elszámolhatók a vállalkozásban. A hitelt igénybe vehetik belföldi gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és kezdő vállalkozások is.

Azoknak tehát, aki ingatlanfedezet nélkül vágnának bele a franchise-hálózathoz való csatlakozásba, az OTP válaszában nem kínált lehetőséget.

A CIB is ingatlanra "gyúr"

A CIB Banknál sincsenek kifejezetten franchise-finanszírozásra "szakosodott" csomagok, de amennyiben egy vállalkozó ilyen hitelcéllal, ilyen finanszírozási igénnyel fordul hozzájuk, a bank igyekszik megoldást találni a mikro, kis- és középvállalkozások szükségleteihez és lehetőségeihez igazodó hitelkonstrukcióikkal.

Ebben az esetben is a tárgyi fedezet megléte nyújthat segítséget a hitelfelvételhez, mivel induló vállalkozás révén korlátozottabbak a lehetőségek. A hitelfelvételhez általában benyújtandó dokumentumok, a megbízható, stabil gazdasági működést alátámasztó kimutatások még nem léteznek ilyenkor.

Így tehát a CIB is ingatlanfedezetes hitelt (CIB KKV Ingatlanfedezetes Hitelt) ajánlott megkeresésünkre.

Lehet, hogy van fény az alagút végén

A Banco Popolare Hungary Zrt. munkatársa az [origo] megkeresésére azt válaszolta, hogy a hitelezés elbírálása náluk nem a franchise-tagságon múlik. A franchise alapvetően egy jog egy hálózatban való részvételre (kereskedelmi név, védjegy, márkanév, know-how használata, amelyet a franchise-adó biztosít), ám maga az üzemeltetett üzlet a franchise-ba vevő tulajdona. A franchise-joggal rendelkező céget tehát a bank elmondása szerint ugyanúgy finanszírozzák, mint a nem franchise-os céget.

A bank szerint egy erős franchise-hálózati tagság még javíthatja is a cég megítélését, ami kockázati szempontból előnyt jelenthet. Az egyes ügyletek mindenesetre mindenféleképpen egyedi elbírálás alá esnek - tették hozzá.

Azt a Banco Popolarénél elképzelhetőnek tartják, hogy egyes franchise-tulajdonosokkal együttműködési megállapodást kössenek a franchise-tagok finanszírozására, amennyiben a franchise-tulajdonos hajlandó részt vállalni a kockázati struktúrában, vagy egyéb üzleti előny realizálható a franchise-tagok termékszintű finanszírozásából.