Vágólapra másolva!
Idén 1,6 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a közismert lakossági energiatakarékossági pályázatokon elnyerhető, vissza nem térítendő támogatásokra. Ez közel kétszerese az előző évben megítélt összegnek. Ebben az évben öt különböző pályázatra bontották a támogatási rendszert.
Vágólapra másolva!

A pályázati kiírások 2007-ben összevontan tartalmazták a lakáskorszerűsítési lehetőségeket és a megújuló energia felhasználását ösztönző beruházásokat, ezzel szemben az idei évben öt különböző pályázatot dolgozott ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Az energetikailag hatékonyabb korszerűsítéseket magasabb támogatásokkal ösztönzik. A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretében nyílászárók, illetve energetikai berendezések cseréjére, korszerűsítésére, külső hőszigetelésre, komplex energiatakarékossági beruházásokra, valamint a megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző fejlesztésekre lehet összesen 1,6 milliárd forint összegben vissza nem térítendő támogatásra pályázni. Emellett 16 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt is igényelhetnek az érdeklődők.

Ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, hőszigetelés

Az energiatakarékossági program keretében idén is meghirdették a közismert nyílászáró pályázatot, amely az 1994 előtt épült lakások kapcsán segíti a cserét, vagy az utólagos hőszigetelést. A hagyományos technológiával épült ingatlanok tekintetében a tulajdonosok mellett a lakásszövetkezetek és maguk a társasházi lakóközösségek is pályázhatnak, míg a házgyári lakások esetében csak a lakók nyújthatnak be kérelmeket. Vissza nem térítendő támogatásként a beruházási költség 15 százaléka, de legfeljebb 264 ezer forint ítélhető oda lakásonként.

A 2008-as pályázatok között a kettes számmal jelölték a fűtés, illetve a melegvízellátás korszerűsítését célzó beruházások támogatását. A lehetséges igénylők köre megegyezik a nyílászáró pályázat kapcsán ismertetett körrel. Eltérés ugyanakkor, hogy ennél a pályázatnál a lakásépítés idejére nézve nincs semmilyen megkötés.

Fontos kiemelni továbbá, hogy az úgynevezett iparosított technológiával épült lakások esetében csak az egyedi fűtési, vagy melegvíz ellátási rendszer korszerűsítéséhez lehet állami segítséget kérni. A sikeres pályázók a beruházási költség 20 százalékát, legfeljebb 400 ezer forintot nyerhetnek el lakásonként vissza nem térítendő támogatásként.

A lakóházak utólagos hőszigetelése szintén csak az 1994 előtt épült ingatlanok esetében támogatható, akárcsak a nyílászárók utólagos hőszigetelése is. Házgyári technológiával épült ingatlanokkal ebben a konstrukcióban sem lehet pályázni az idei évben. A szigetelési költség 20 százalékával, maximum 400 ezer forinttal segítik a munkálatok elvégzését minden lakás vonatkozásában.

Ha a fenti beruházások közül a pályázó többféle beruházás megvalósítását is tervezi (a nyílászáró csere vagy hőszigetelés, fűtés és melegvíz korszerűsítés, lakás hőszigetelés) úgy a NEP-2008-4 jelű komplex energiatakarékossági konstrukció keretében kell pályázatot benyújtania. Az állami támogatás ebben az esetben a beruházási költség 18 százalékáig, lakásonként legfeljebb 720 ezer forintig terjedhet.

Magasabb támogatás a megújuló energiákhoz

A legnagyobb segítséget mégis a megújuló energiafelhasználást eredményező beruházásokhoz biztosít a kormány. A támogatható tevékenységek között szerepel a hőenergia, vagy a villamosenergia-termelő kapacitások létesítése, a biomassza, a geotermikus energia, a szélenergia felhasználásának, valamint a szerves hulladék energetikai felhasználásának a növelése.

Pályázni lehet továbbá a napenergia hasznosításához (például napkollektorok, napelemek létesítéséhez), a megújuló energiával üzemelő alternatív, földgázt kiváltó berendezések létesítéséhez, illetve hőszivattyúk telepítéséhez, de a vízenergia felhasználás növeléséhez is. Iparosított technológiával épült ingatlanokkal ebben a konstrukcióban sem lehet pályázni. A beruházáshoz 25 százalék, de legfeljebb egymillió forint igényelhető lakásonként.

A vissza nem térítendő támogatások mellett valamennyi pályázó jogosulttá válik a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében kedvezményes hiteligénylésre is.