A vártnál is nagyobb növekedés Kínában

Vágólapra másolva!
Kína hazai összterméke az első negyedévben 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, jelentették a kínai statisztikai hivatalban szerdán előzetes becslésként. A tavalyi utolsó negyedben a GDP 11,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, szintén a szerdai közlés szerint.
Vágólapra másolva!

A hivatalos adat jobb az elemzők által átlagosan várt 10 százaléknál, és később még javítása is várható, mivel a kínai statisztikai hivatal az utóbbi időben rendszeresen alulbecsli a GDP-növekedést az első adatközlésekben, ugyanis a szolgáltatások növekedésének teljes adatai csak később érkeznek be.

Így történt ez a tavalyi eredménnyel is: a kínai statisztikai hivatal a múlt héten 11,9 százalékra javította a tavalyi GDP-növekedés ütemét a korábbi becslésben szerepelt 11,4 százalékról. A módosítás megerősíti, hogy a kínai gazdaság 1994 óta a leggyorsabban bővült tavaly, és a világ harmadik számú gazdasága lett volna dollárban számolva, maga mögé utasítva Németországot, ha ezt nem vette volna el Kínától az euró erősödése.

A növekvő fogyasztás lehet a belső motor

A kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben 20,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, jelezve, hogy ha az export növekedése esetleg lassulna a világgazdasági lassulás miatt, a lakossági fogyasztás növekedése már némiképp pótolhatja a veszteséget. Tavaly az első negyedévben a növekedés 15,3 százalékos volt éves összehasonlításban. Ennek kísérője, hogy az élelmiszerárakkal táplált infláció az első negyedévben 8 százalékos volt éves összehasonlításban, az egy évvel korábbi 3,3 százalék helyett.

Egyelőre azonban nem látszik különösebb veszély a kínai külkereskedelem számára: Kína külkereskedelmi többlete márciusban 13,4 milliárd dollárra nőtt a februári 8,56 milliárdról, és majdnem kétszer nagyobb volt a tavaly márciusi 6,9 milliárd dollárnál is, jelentették a kínai vámhivatalban múlt héten pénteken.

Újabb exportrekord, hatalmas külkereskedelmi többlet

A kivitel, 108,96 milliárd dollár, márciusban 30,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import 24,6 százalékkal 95,56 milliárd dollárra emelkedett. Tavaly szeptember óta először, az export ismét gyorsabban nőtt, mint a behozatal, ami szintén arra inti az elemzőket, hogy kétséggel kezeljék a nemzetközi pénzintézetek, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóslatait arra, hogy a gazdasági növekedés az idén jelentősen lassul majd Kínában is, évi 10 százalékos ütem alá csökkenve.

Az első negyedév átlagában a kínai export 21,4 százalékkal, az import 28,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ez mindenesetre ugyancsak a hazai fogyasztás erőteljes növekedésére vall.

Kína teljes külkereskedelmi többlete tavalyi 262,2 milliárd dollár volt, szintén új rekord, 47,7 százalékkal több a 2006-os, 177,47 milliárd dolláros többletnél. A kínai kivitel 25,7 százalékkal, a behozatal 20,8 százalékkal bővült tavaly. Az új rekorddöntés közben azonban a kínai külkereskedelem többletének növekedése tavaly fokozatosan csökkent: a tavalyi első félévben a 112,5 milliárd dolláros többlet még 83 százalékkal haladta meg a 2006-os első félévit, miközben az export az első félév átlagában 27,6 százalékkal, az import 18,2 százalékkal nőtt.

Kína külkereskedelmi többlete évek óta lassuló ütemben nő: 2006-ban, 177,47 milliárd dollár - az előző rekord -, 74 százalékkal volt több a 2005-ös 102 milliárdnál, amely háromszor nagyobb volt a 2004-esnél.