Eladja szélerőműveit a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
A Raiffeisen csoporthoz tartozó Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. kétfordulós pályázaton értékesíti az összesen 23 megawatt kapacitású szélerőmű parkját birtokoló Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. nevű leányvállalatát.
Vágólapra másolva!

Nagylaki Csaba, a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta: pénzügyi befektetőként azért most írták ki a tendert, mert most jelentkeztek érdeklődők.

A szélerőműpark által termelt áramot - a meglévő engedély értelmében - 2016. december elsejéig kötelező átvennie a magyar villamosenergia rendszerirányítónak, a Mavirnak. A kötelező átvétel évi 50 002 megawattóra mennyiségre szól rögzített áron. A jelenlegi 26,41 forint/kilowattóra árakon számolva ez 1,3 milliárd forint éves bevételt hoz - mondta az ügyvezető.

Hozzátette: számolni kell azonban azzal is, hogy a menetrendtartás megszegése miatt büntetést róhat ki a Mavir. Az esetleges büntetések valószínűleg kilowattóránként 2,5-5 forint körül alakulhatnak.

Nagylaki Csaba a beruházás összegét nem kívánta közölni. Szakértők szerint egy megawatt szélerőművi kapacitás kiépítése mintegy egymillió euróba kerül. A szélerőműpark nyolc darab Vestas gyártmányú szélturbinával rendelkezik.

A Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. 2006 vége óta működik a magyar energetikai piacon. Pénzügyi befektetőként megújuló energiaforrásokon alapuló energetikai beruházásokat valósít meg, finanszíroz és üzemeltet - mondta az ügyvezető igazgató. Kifejtette: a szélerőművi projekteket önállóan, a biomassza erőműveket pedig partneri kapcsolatban valósítják meg, de ezekről a tervekről még nem kívánt nyilatkozni.