Már lehet pályázni a nyílászárók cseréjére

Vágólapra másolva!
Hétfőtől lehet benyújtani a lakosság energiahatékonysági beruházásait és a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogató Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázatait, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hirdetett meg. Az idei évben rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos keret közel kétszerese a tavaly pályázati úton szétosztott 821 millió forintnak. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretében nyílászárók és energetikai berendezések cseréjére, korszerűsítésére, külső hőszigetelésre, komplex energiatakarékossági beruházásokra, valamint a megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző fejlesztésekre lehet támogatásért pályázni.

A 2008-as vissza nem térítendő pályázati keret 1,6 milliárd forint, amely közel kétszerese a tavaly pályázati úton odaítélt mintegy 821 millió forintos támogatási keretnek. A vissza nem térítendő támogatások mellett az érdeklődők 16 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre is pályázhatnak. A kedvezményes hitel kamata lakóközösség esetén háromhavi EURIBOR plusz 2,5 százalék, természetes személyek esetén 12 havi EURIBOR plusz 2,5 százalék.

A GKM a korábbi évek tapasztalatait és a felmerült lakossági igényeket alapul véve évről-évre módosítja a pályázati források elosztási mechanizmusát és felhasználási arányát. A cél egy egyszerűbb, a pályázói igényekhez jobban alkalmazkodó, az energiatakarékossági törekvéseket hatékonyabban szolgáló pályázati rendszer kialakítása. Ennek alapján a 2008-as év legfontosabb változása, hogy míg a 2007-es pályázati kiírások összevontan tartalmazták a lakáskorszerűsítési lehetőségeket és a megújuló energia felhasználását ösztönző beruházásokat, addig 2008-ban a GKM a pályázati rendszert 5 pályázatra bontotta, amelyeknél eltérőek a támogatási intenzitások és az elnyerhető maximális támogatási összegek. A differenciálás alapja, hogy az energetikailag hatékonyabb korszerűsítéseket magasabb támogatásokkal ösztönözze a tárca.

A pályázathoz szükséges nyomtatványokat a minisztérium, és az Energiaközpont Kht. honlapjáról lehet letölteni, míg a feltételeket a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. netes felületén lehet megtalálni.