A biztosítók is megszenvedik a válságot

Vágólapra másolva!
A másodlagos jelzálogpiaci tevékenységgel kapcsolatban összesen 38 milliárd dollár veszteséget szenvedtek el a nagy amerikai biztosítótársaságok, és ezért az igazgatótanácsok szerint a vezérigazgatók is felelősek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az igazgatók büntetése nem is marad el: átlagosan 20 százalékkal csökkentették fizetésüket és jutalmukat - derül ki a az S&P -500-as indexében szereplő biztosítók jelentéseiből. Az érintett cégek helyzetének romlását mutatja, hogy tavaly 7,7 százalékkal csökkent az S&P biztosítói részvényindexe.

Az igazgatótanácsok 2005-ben 8,2 százalékkal növelték a vezérigazgatók juttatásait, annak ellenére, hogy a Katrina hurrikán összesen 41,1 milliárd dollárral rövidítette meg őket, most azonban nem ilyen elnézőek, annál is kevésbé, mert a jelenlegi helyzetben ez növekvő felháborodást vált ki és rontja a hírnevüket - mutatnak rá a szakértők.

Az S&P-indexben szereplő húsz biztosító közül eddig tizenkettő nyújtott be jelentést a vezetői juttatásokról. Közülük a világ legnagyobb biztosítója, az amerikai AIG 42 százalékkal csökkentette Martin Sullivan vezérigazgatónak a tavalyi év után járó prémiumát, miután a cég 18 milliárd dolláros leírásra kényszerült, így története legnagyobb negyedéves veszteségét szenvedte el. Az Ambiance Financial Group Inc. megvonta Robert Genader vezérigazgató jutalmát, 71 százalékkal csökkentette pénzbeli juttatásait, majd az idén januárban leváltotta. A Genworth biztosító az egy évvel korábbi 3 millió dollár után a múlt évre csak 1,4 millió dollár prémiumot fizetett Michael Fraizer vezérigazgatónak, miután az éves nyereség 8,1 százalékkal csökkent.

Az első számú vezetők az idén sem remélhetnek több pénzt, mivel az IMF becslése szerint az ágazat másodlagos jelzáloghiteleken elszenvedett veszteségei elérhetik a 130 milliárd dollárt. A biztosítási üzlet arról szól, hogy hogyan kerülhetők el a nagy károk, és a vezetőket is ennek alapján kell fizetni - olvasható a Napi Gazdaságban.