Vágólapra másolva!
Szerződéseinek felét késedelmesen írja alá a Magyar Televízió (MTV), ám ez sem jogszabályt nem sért, sem anyagi kárt nem okoz - utasította vissza csütörtökön a közmédium sajtóosztálya az intézmény felügyelőbizottságának (fb) "kritikáját", elismerve ugyanakkor, hogy van olyan műsora, amelyre több szerződést kötöttek, azok pedig összesítve elérik a médiatörvényben nevesített 300 milliós láttamozási értékhatárt.
Vágólapra másolva!

A közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egyik tagja szerint az MTV egymillió forintnál nagyobb értékű szerződéseinek négyötödében "van valamilyen szabálytalanság". A tévé felügyelőbizottsága (fb) négy olyan szerződést is talált, amely annak ellenére nem került az elnökség elé, hogy a médiatörvény szerint a 300 millió forintnál nagyobb értékű megállapodásokat a testületnek jóvá kell hagyni, míg a kuratóriumi elnök annyit mondott: "nincs minden rendben" a szerződésekkel.

Az MTV sajtóosztálya csütörtökön közölte: a tavaly kötött mintegy ötezer szerződés felét "a szigorú belső szabályokkal összhangban", vagyis a szerződéskötési eljárás megindítását követő 40 napon belül aláírták a felek, s "amikor nem sikerült a határidőt tartani, a csúszás jellemzően minimális, mindössze néhány napos volt", gyakorta a bel- és a külföldi partnerek késlekedése miatt következett be. "A késedelem semmilyen jogszabályt nem sértett, és anyagi kárt nem okozott" - írták.

Az esetek közül a Csináljuk a fesztivált! című produkciót nevesítve arról írnek, a 20 részesre tervezett, de a siker miatt folytatott produkció esetében az fb "pénzügyi szempontból csak azt nézte, hogy a három sorozat azonos címmel futott, illetve fut ma is, arra azonban már nem volt tekintettel, hogy egy műsor indításakor nem lehet számolni a folytatással, mert az alapvetően a fogadtatástól függ. Ráadásul egybeszámítási kötelezettséget még a médiatörvény sem ír elő."