A rekordtermés ellenére brutálisan drágul a gabona

Vágólapra másolva!
Idénre rekord gabonatermést prognosztizál a világon az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete(FAO), mégsem várható az élelmiszerellátással kapcsolatos társadalmi feszültségek enyhülése, mert a szegényebb országokban további több mint 50 százalékkal drágulhat az import gabona.
Vágólapra másolva!

A FAO előrejelzése szerint idén 2,6 százalékkal rekord nagyságúra, 2,164 milliárd tonnára növekedhet a világ gabonatermelése. Ez enyhítheti az ellátással kapcsolatos bizonytalanságot, mindamellett számos kockázati tényező befolyásolhatja a végleges termést, így az időjárás és vagy az energiaárak alakulása.

A FAO elemzői emlékeztetnek rá, hogy tavaly ilyenkor a 2007. évi terméskilátásokat latolgatva sokkal nagyobb termésre számítottak, mint amekkora valójában lett - a főbb gabonatermelő országokban beállt szélsőséges időjárás miatt. Növeli a bizonytalanságot az is, hogy a készletek alacsonyak, s a 2007/2008-as idényben 25 éves mélypontra, 405 millió tonnára süllyedhetnek.

Ilyen körülmények közepette egy nem várt esemény miatt a jelenlegi szűkös ellátási helyzet hosszabb ideig fennmaradhat, tovább növelve az árakat, amelyek már eddig is rekord ütemben emelkedtek. A FAO szakértői szerint az elmúlt néhány hónapban a rizs drágult a legnagyobb mértékben a főbb exportőrök kivitelének korlátozása miatt. Március végén a búza és a rizs ára kétszer annyi volt, mint egy évvel korábban, de jelentősen, átlagosan 40 százalékkal drágult a többi alapvető élelmiszer is.

A drágulás a legszegényebbeket sújtja a legnagyobb mértékben, miután ezekben az országokban a lakossági kiadások 60-80 százalékát teszi ki az élelmiszer, míg a fejlett országokban csupán 10-20 százalékát. Az ellátási zavarok miatt már több helyen - egyebek mellett Egyiptomban, Kamerunban, Haitin, a Fülöp-szigeteken, a FAO szerint összesen 37 országban - törtek ki "éhséglázadások", vagy voltak kisebb-nagyobb zavargások, és félő, hogy a társadalmi elégedetlenség tovább terjed.