Soros: még hátravan a feketeleves

Vágólapra másolva!
A hitelpiaci válságon még távolról sem jutott túl a világ - figyelmeztetett ismét Soros György magyar származású befektető. Soros sürgette a pénzügyek irányítóit, hogy gyorsabban cselekedjenek a jelzáloghitel-piaci válság okozta károk elhárításában.
Vágólapra másolva!

Soros egy konferencián újságírói kérdésekre válaszolva fejtette ki, hogy a "helyzet súlyosabb annál, mint ahogyan a hatóságok azt elismerik". Az eddig tett intézkedéseket, a kamatlábak leszállítását, a gazdaságok ösztönzését "szükségesnek, de elégtelennek" minősítette. Emiatt a helyzet még tovább romlik, mielőtt enyhülés következne be - jósolta.

Soros új könyvének népszerűsítése alkalmából sürgetette a pénzügyi élet irányítóit a piacok jobb áttekinthetősége érdekében tett intézkedésekre, a hitelpiaci kockázatok enyhítésére.

A milliárdos befektető egyet ért a Nemzetközi Valutalappal abban, hogy a jelzáloggal fedezett értékpapírok piacának összeomlásából fakadó veszteség több mint 1000 milliárd dollárt tehet ki. Szerinte azonban a bankok eddig csak ezen értékpapírok értékvesztéséről közöltek adatokat, "ezek azonban semmiképpen sem tükrözik a bankok hiteleinek értékvesztéseit. " Még nem tapasztaltuk meg a lehetséges recesszió teljes hatását" - szögezte le.

Soros arra utalt, hogy óriási veszteségek származhatnak az amerikai jelzáloghitel piachoz kötött kötvénykockázati csereügyletekből (Credit default swap; CDS). E származékos üzletekben a befektető biztosítékot ad a kibocsátó kamat-vagy tőketörlesztésének elmaradására. A hitelek bedőlése miatt ezekből a kötvénykockázati csereügyletekből óriási veszteségek eredhetnek, mivel a CDS-piac 45 ezer milliárd dolláros is lehet, ami ötszöröse az államkötvények amerikai piacának és megegyezik az amerikai háztartások teljes vagyonával. Soros szerint ez a 45 ezer milliárd dolláros piac teljesen ellenőrizetlenül működik.