Vágólapra másolva!
Márciusban a bejelentett új álláshelyek száma 39.789 volt, ami februárhoz képest 17 százalékos növekedés, az egy évvel korábbi adatokhoz képest mérsékelt bővülés - mondta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója csütörtökön az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adatait ismertető sajtótájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az ÁFSZ adatai szerint márciusban a bejelentett álláshelyek száma 63,5 ezer volt, ebből 28 ezer maradt betöltetlen a hónap végére.A legtöbb munkalehetőséget a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon kínálták a munkaadók - mondta Pirisi Károly.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy adataik szerint márciusban 462,4 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, 14,2 ezerrel kevesebb, mint februárban. Februárhoz képest márciusban Fejér megye kivételével minden régióban és megyében csökkent az álláskeresők száma. Az egy évnél hosszabb ideje folyamatosan nyilvántartásban szereplők száma márciusban 26.610 fővel növekedett az előző évi adatokhoz képest, arányuk az összes nyilvántartott álláskeresőkhöz viszonyítva 31 százalékot tett ki.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján márciusban a nyilvántartott álláskeresők száma 429,4 ezer volt, 2 ezerrel kevesebb, mint egy hónappal korábban.

A márciusban nyilvántartásba belépők száma 45 498 volt, csaknegy 23,1 százalékkal kevesbb, mint februárban. A nyilvántartásba belépő nem pályakezdők száma 12 ezer fővel, a pályakezdők létszáma 1,7 ezerrel csökkent márciusban februárhoz képest.

Pirisi Károly elmondta, hogy a szolgálat adatai szerint márciusban 139,3 ezren voltak jogosultak valamilyen álláskeresési ellátására, 74 százalékuk álláskeresési járadékot kapott, a többiek álláskeresési segélyben részesültek. További 151,8 ezer fő részesült rendszeres szociális szegélyben márciusban az ÁFSZ rendszerében szereplők közül.

Becslések szerint Magyarország európai uniós csatlakozása óta 80 ezer magyar munkavállaló ment külföldre dolgozni. Az Európai Unió rendszerében 1,3-1,5 millió üres álláshelyet tartanak nyilván külföldi állampolgároknak, ezzel szemben az álláskeresők száma 20 millióra tehető.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió támogatásával április 19-én Budapesten nemzetközi állásbörzét tart az ÁFSZ. A rendezvényen 15 ország 39 kiállítója vesz részt és mintegy 2 ezer látogatóra számítanak.