Májusban érkezik az állami támogatás az USA-ban

Vágólapra másolva!
Erősen romlott az amerikai gazdaság, és nincs kizárva a további gyengülés Henry Paulson pénzügyminiszter szerint. Paulson úgy értékelte, hogy egyelőre nem múltak el az ingatlanpiac és a pénzügyi szektor zavaraiból eredő kockázatok, de az állami segítség már májusban megérkezik a lakossághoz.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gazdaság sokat romlott, és a kockázatok továbbra is fennállnak - mondta a pénzügyminiszter, aki következetesen kerülte a recesszió kifejezés használatát, nyilván el akarván kerülni a befektetői és a fogyasztói hangulat további rontását.

Derűlátását fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy a kongresszusban elfogadott gazdaságösztönző intézkedések keretében már május elején kiérkeznek az első adó-visszatérítési csekkek a fogyasztókhoz.

- Meggyőződésünk, hogy a csekkek, tekintve, hogy mit céloznak, valódi változást fognak hozni a gazdaságba - mondta Paulson.

A pénzügyminiszter egy befektetői tanácskozáson szólalt fel, és arról is szólt, hogy a jelzálogpiac megsegítéséhez emelni kell a lakossági jelzáloghitelező intézetek tőkéjét. Szerinte ez nagyon fontos, fontosabb sok olyan intézkedésnél, amelyről jelenleg a kongresszusban tárgyalások folynak. Azt is megjegyezte viszont, hogy a cégek ne a kormánytól várjanak segítséget a tőkeemeléshez, cselekedjenek saját maguk. Az amerikai nagybankok az utóbbi hónapokban már az értékpapír-veszteségeiket megközelítő értékben gyűjtöttek tőkét mind a felzárkózó piaci állami vagyonalapoktól, mind a tőzsdéről.