További zavargásokat hozhat az éhezés

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek további drágulása világszerte társadalmi elégedetlenséget és politikai instabilitást okozhat - figyelmeztetett  kedden az ENSZ humanitárius és segélyezési kérdésekkel megbízott főtitkárhelyettese. Éhező haitiak az elnöki palotát ostromolták és az elnök lemondását követelték.
Vágólapra másolva!

John Holmes egy Dubaiban tartott konferencián elmondta, hogy a drágulás folytatódik, miután 2007 közepe óta átlagosan már 40 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak világszerte. Holmes szerint a legnagyobb baj az, hogy a klímaváltozás miatt szélsőséges időjárási jelenségek alakulnak ki, számuk évi átlagban 400-ra növekedett a húsz évvel ezelőtti 200-ról. A problémákat szaporítja, hogy emelkedik az üzemanyagok ára, megdrágítva a szállítást, a mezőgazdasági termelést.

Eközben a világon az élelmiszertartalékok történelmi minimumra süllyedtek. Ennek egyik oka a szélsőséges időjárás mellett a nagy országok, közöttük India és Kína megnövekedett szükséglete. Az élelmezési gondok miatt már zavargások, lázadások törtek ki több országban Nyugat-Afrikától Dél-Ázsiáig.

Éhező haitiak az elnöki palotát ostromolták kedden René Préval elnök lemondását követelve a magas élelmiszerárak miatt. A tömeget végül ENSZ-békefenntartók oszlatták fel gumilövedékkel és könnygázzal. "Inkább golyó által vesszünk, mint éhen haljunk. Ha ránk lőnek, felgyújtjuk a várost" - mondta az egyik tüntető.

A zavargók barikádokat emeltek, gépkocsikat gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki. Kórházi források szerint a keddi zavargásokban legkevesebb nyolcan megsebesültek. A tüntetők a 9000 ENSZ-békefenntartó távozását is követelték, akiket részben szintén vétkesnek tartanak az élelmiszerárak emelkedéséért. A kéksisakosok 2004-ben érkeztek Haitiba, hogy rendet teremtsenek a Jean-Bertrand Aristide volt elnök elűzését követő káoszban.

Haitiban a múlt héten kezdődtek a magas élelmiszerárak miatti tüntetések az ország déli részében fekvő Les Cayes kikötővárosban és a fővárosban. Az erőszakos cselekmények során öten meghaltak és több mint harmincan megsebesültek. A kormány szerint a zavargásokat külső erők, így a zavarosban könnyen halászó kábítószercsempészek, valamint Guy Philippe szökésben lévő lázadóvezér hívei szítják.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban elítélte az erőszakos cselekményeket, és támogatásáról biztosította a haiti kormányt és a békefenntartókat. A 8,5 millió lakosú Haiti az amerikai kontinens legszegényebb országa. Lakosságának 80 százaléka él napi 2 dollárból, azaz a szegénységi küszöb alatt.