Az IMF a növekedés gyorsulását várja

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzésében idén a magyar gazdaság növekedésének gyorsulására számít - igaz, csak a tavalyihoz képest. Az eggyel korábbi prognózissal összevetve azonban visszavett a várható tempóból a valutaalap.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi Világgazdasági Kilátásokban 1,8 százalékos gazdasági növekedést jósolt Magyarországnak erre az évre, és 2,5 százalékosat jövőre. Az infláció várhatóan 5,9 százalékos lesz az idén, és 3,5 százalékos jövőre, az IMF elemzői szerint.A folyómérleg hiányát idén a GDP 5,5 százalékára, jövőre 5,1 százalékára várja az IMF.

A tavaly októberben megjelent, legutóbbi őszi Világgazdasági Kilátásokban az IMF erre az évre 2,7 százalékos gazdasági növekedést, 4,5 százalékos évi átlagos inflációt és a GDP 5,1 százalékának megfelelő folyómérleghiányt valószínűsített Magyarországnak.
Az őszi előrejelzésben tavalyra 2,1 százalékos gazdasági növekedést várt az IMF Magyarországon, a KSH adata szerint tavaly 1,3 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye. Tavalyra 7,6 százalékos évi átlagos fogyasztóiár-inflációt valószínűsített az IMF, az eredmény a KSH szerint 8,0 százalék lett.

Ősszel a tavalyi évre 5,6 százalékos GDP-arányos folyómérleghiányt valószínűsített az IMF, az eredmény a KSH és a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból számolva 5,0 százalékos hiány volt a GDP-hez viszonyítva.