Gyurcsány cége nem kap engedményt a vasúttól

Vágólapra másolva!
A MÁV Cargo - a miniszterelnök pénteki beszéde nyomán - megerősítette, a Motim Zrt. kap kedvezményt a társaságtól a vasúti szállításra, de szerződésben rögzítetten és éppen annyit, mint amennyit azok a cégek, amelyek hasonló nagyságrendben, feltételekkel, illetve távolságra szállíttatnak velük.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc pénteken az érdekeltségébe tartozó Motim Zrt. áramvásárlásáról szóló kérdésre válaszolva azt mondta: nincs abban semmi szabálytalan, ha a Magyar Villamos Művek Zrt. üzletpolitikai megfontolásból a legnagyobb zsinórfogyasztóknak valamilyen egységes kedvezményt ad.

Hozzátette: azzal sincs semmi baj, ha a MÁV Zrt. ugyanennél a cégnél - minthogy több tízezer tonna árut fuvaroztat egy évben - más tarifát alkalmaz, mint annál, amely csak egy konténert ad fel, és közben ugyanezt a kedvezményt megadja bármely más társaságnak, ha ugyanilyen nagy mennyiségben szállíttat.

Rácz Gábor, a MÁV Cargo Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI kérdésre elmondta, a Motim Zrt. - amellyel négy éve van szerződésük - egyike a társaság közepes nagyságú partnereinek. A Motim Zrt. évente 20-30 ezer tonna árut, főleg timföldet és műkorundot szállíttat - mondta.

Megjegyezte, az igazán nagy 22 megrendelő 100 ezer és 6,5 millió tonna között szállíttat egy évben. Ezek adtáka MÁV Cargo Zrt. tavalyi áruforgalmának nagyjából kétharmadát - közölte.

Az ilyen döntést az igazgatóság és a felügyelőbizottság hagyja jóvá, és betartását a belső ellenőrzés folyamatosan ellenőrzi - tette hozzá. Rácz Gábor hangsúlyozta: a Gazdasági Versenyhivatal is szigorúan ellenőrzi, hogy ne tegyenek önköltség alatti árajánlatot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvezmény mértéke több tényezőtől függ. Példaként említette a szállított mennyiséget, a használt vagon típusát, illetve hogy milyen hosszú távra szóló szerződésük van az adott partnerrel.

"Ha bárki ugyanarra a relációra, ugyanarra a mennyiségre kérne árajánlatot, pontosan ugyanakkora kedvezményt kapna - amennyiben szerződést kötött a vállalattal -, mint a Motim Zrt, ugyanis a kedvezményt nem a megrendelő, hanem a szállítandó mennyiség, a reláció, a felhasznált kocsiféle, az üzleti stabilitást jelentő hosszú távú szerződések alapján nyújtjuk" - szögezte le a kommunikációs igazgató.