Együttműködik az EU a válságelhárításban

Vágólapra másolva!
Az uniós pénzügyminiszterek és jegybanki vezetők informális szlovéniai tanácskozásán megállapodás született arról, hogy szorosabban együttműködnek az esetleges piaci válságok kezelése és a bankok fölötti felügyelet erősítése érdekében - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az együttműködésbe bevonják a pénzügyminisztereket, a nemzeti felügyelő hatóságokat és a jegybankokat. Megegyeztek a közös fellépés alapelveiben, erről azonban csak annyit közöltek, hogy a bankok tevékenységének ellenőrzésére egyebek között szakértői csoportokat hoznak létre.

Ugyancsak döntés született arról, hogy közleményben szólítják fel a hetek e héten tanácskozó pénzügyminisztereit, működjenek szorosabban együtt válságok esetén. Nem kapott viszont támogatást Gyurcsány Ferenc múlt havi brüsszeli kezdeményezése, hogy a nemzetközi pénzintézetek ellenőrzésére páneurópai felügyelő hatóságot hozzanak létre.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozásán hangsúlyeltolódás volt tapasztalható a korábbiakhoz képest: a miniszterek ma már aggasztóbbnak tartják az inflációt, mint az erős eurót, ezért már nem sürgetik, hogy az Európai Központi Bank (ECB) csökkentse a kamatot, mert az újabb lökést adna a jelenleg már 3,5 százalékon álló inflációnak.

Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke ismét óvott attól, hogy az infláció gyorsulása a bérek megugrásával járjon, mert ha béremeléssel igyekeznek kompenzálni az élelmiszer- és olajdrágulás okozta inflációt, az a 80-as évekből ismert tömeges munkanélküliséghez vezet - írja a Napi Gazdaság.