Milliárdos lízingcsalás a Rynartnál

Vágólapra másolva!
Várhatóan csalás, fedezetelvonás, és közokirat-hamisítás gyanújával tesz feljelentést a Rynart Transport Hungary ellen felszámolója, a Mátraholding Zrt - értesült a Népszabadság. A nyomozás a több milliárd forint tartozásával elszámolni nem tudó, felszámolás alatt álló fuvarozó- és logisztikai cég valamennyi vállalkozását elérheti.
Vágólapra másolva!

A rendőrségen folytatódhat a Rynart Transport Hungary Kft. tavaly októberben jogerős bírói határozattal elrendelt felszámolása. Pinka György, a Mátraholding felszámolója elmondta: a cégtől hitelezői összesen több mint 45 milliárd forintot követelnek. Ebből a felszámoló 24 milliárd forint jogszerűségét elismeri, a Rynart magyarországi vagyona viszont kevesebb mint egymilliárd forint tartozás rendezésére nyújt fedezetet.

A Népszabadság úgy tudja, hogy nyomozásnak kell választ adnia arra, hogy a társaságnál ki a felelős az eddig feltárt gyanús ügyekért. Egyelőre nem sikerült pontosan megbecsülni, hogy a társaság hitelezői által jogosan követelt 24 milliárd forintból pontosan mekkora az az összeg, ami nem kizárólag a kedvezőtlen piaci helyzet, illetve a rossz gazdálkodás miatt hiányzik a cég kasszájából. Ennek nagyságrendje ugyanis a szakértők szerint több milliárd forint lehet. Erre utal, hogy a Rynart-csoport már felszámolás alatt lévő magyar cégei - a Rynart Transport Hungary és a Reorg által felszámolt RTH Vagyonkezelő - hasonló szabálytalanságokat követtek el.

A hazánkba kerülő tehergépkocsik jelentős hányadát többször is megfinanszíroztatták. Először a kamionok hollandiai megvásárlásakor kötöttek lízingszerződést - vagyis hitelből vették a járműveket. Ezt követően a Magyarországon vizsgáztatott, magyar rendszámmal ellátott autókat valós értéküknél magasabb áron, sajátjukként itthoni lízingcégeknek eladták, majd visszalízingelték. Ez az eljárás esetenként több millió forintos bevételhez juttatta a cégeket. Egy ilyen lépéssorozat szabályos, jogszerű lebonyolítására nincs is lehetőség. A cég a számviteli szabályokra fittyet hányva nem, vagy hiányosan vezette eszköznyilvántartásait. Ennek eredményeként kamionflottájának hozzávetőleg felére egyszerre több lízingcég is igényt tart. A cég a kisebb eszközök, például a targoncák és polcrendszerek beszerzését hasonlóan jogsértő módon oldotta meg.

A cégcsoporton belüli pénzmozgások szálai túlnyúlnak Magyarország határain. A pénzátutalásokban a Rynart felszámolás alatt álló holland anyavállalata, valamint törökországi és romániai vállalkozásai is érintettek. Nyomozásnak kell fényt derítenie arra is, hogy milyen szerepük volt a cégcsoport külföldi tagjainak a magyar vállalkozások összeomlásában, és hogy segítségükkel mekkora vagyon hagyta el az országot - írja a Népszabadság.