Tűrhető a szolgáltatási piac az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az amerikai szolgáltatások beszerzési menedzser (BMI) mutatója márciusról 49,6 pont. Ez a vártnál jobb érték, az elemzők ugyanis a teljesítmény gyorsabb csökkenését jelző 48,7 pontra számítottak a februári 49,3 pont után. Bernanke a szenátusban recesszióról már nem beszélt.
Vágólapra másolva!

A vártnál kevésbé csökkenő szolgáltatási BMI-t valójában csak az árak részmutatója húzta le, amelynek pozitív irányát negatívan veszik számításba a fő mutatóban: az árak részmutatója, ismét gyors, sőt, a februárinál gyorsabb drágulást jelezve, 70,8 pontra emelkedett 67,9 pontról.

Az üzlet alakulását jelző részmutatók ellenben korántsem vallanak recesszióra: az aktuális üzletmenet részmutatója 52,2 pontra javult a februári 50,8 pontról, az új megrendeléseké már bővülést jelző 50,2 pontra emelkedett a februári, enyhe gyengülésre valló 49,6 pontról. Az amerikai feldolgozóipar kedden megjelent BMI-je 48,6 pont volt márciusra, a februári 48,3 pont után.

A New York-i értéktőzsde árfolyamai a nyitás utáni veszteségek csökkenésével reagáltak az új mutatóra, és a dollár javult: az euró 1,5589 dollárra olcsóbbodott Londonban a mutató megjelenése előtti 1,5620 dollárról.

Nem változott viszont az amerikai kincstárjegyek határidős jegyzéseiből következtethető esélyszámítás arra, hogy a Fed a hónap végén újabb fél százalékponttal csökkentené alapkamatát. A jegyzések csütörtök reggel 14 százalékos esélyt adtak ekkora kamatcsökkentésnek, délutánra az esélyszámítás 24 százalékosra nőtt annak nyomán, hogy a friss adatok szerint a múlt héten 2005. szeptember óta a legnagyobb mértékben, 38 ezerrel 407 ezerre növekedett a munkanélküli segélyt először kérelmezők száma az Egyesült Államokban, majd a szolgáltatási mutató megjelenése után az esélyszámítás 24 százalékon maradt. Negyed százalékpontos kamatcsökkentésnek változatlanul 100 százalékos esélyt adnak a számítások.

Egyidejűleg ugyanis a Fed elnöke, Ben Bernanke beszámolót tartott az amerikai szenátus bankbizottságában: nagyjából elismételte, amit szerdán mondott a kongresszus egyesített gazdasági bizottságának az amerikai gazdaság nehéz helyzetéről, de mindenki felfigyelt arra, hogy a csütörtöki Bernanke-beszámolóból kimaradtak az első félévi recesszió lehetőségére szóló, szerdán még elhangzott figyelmeztetések.